Förhandstitt i Kongahälla Center

KUNGÄLV. Det är den största satsningen inom detaljhandeln i Göteborgsregionen på tio år. 37 000 kvm, 1200 p-platser, 100 butiker och verksamheter i ett spännande handelshus i tre plan.
Alekuriren fick en förhandstitt i Kongahälla Center 24 timmar innan morgondagens öppning.

Sedan Kongahälla gymnasiet revs 2001 har diskussionerna gått varma om det som nu växt fram till Kungälvs nya stadskärna. Totalt kommer det ha byggts 4000 centrala lägenheter när allt är klart, en del är redan inflyttade, ett nytt resecentrum togs i bruk förra året och imorgon invigs den största enskilda satsningen – Kongahälla Center. Projektet ägs gemensamt av Adapta Fastigheter och Alecta, men från början var det tänkt att KF Fastigheter (Coops fastighetsbolag) skulle genomföra bygget på egen hand.
– Vi kom in ganska sent i processen. Stadsplaneringen hade kommit långt och lägenheterna hade börjat byggas. Eftersom affärsfastigheten delvis skulle fungera som en bullervall för de kommande bostäderna hade vi inte särskilt mycket id på oss. Vi var tvingade att börja bygga. Däremot bestämde vi oss tidigt för att göra en egen handelsutredning och verkligen ta reda på vilka behov som fanns. Grundtanken för Kongahälla var en inriktning mot volymhandel, men det var sällanköp som efterfrågades i upptagningsområdet. Vi presenterade vår idé om ett förändrat handelsutbud för Kungälvs kommun som var med på noterna direkt. De visade både mod och handlingskraft när vi tvingades hitta lite nya lösningar. Det vi idag kan visa upp är inte bara ett shoppingcenter, utan framför allt en mötesplats. Det är ett långsiktigt och hållbart centrum som erbjuder både handel, restauranger, caféer och service samt ett hälsocenter med närhälsan, folktandvården, apotek och gym på ett gemensamt plan, berättar Erik Fischer, vd Adapta Fastigheter.

Kongahälla Center har växt fram. Det har utvecklats längs resan i nära dialog mellan hyresgäster, byggherre och centrumledning.
– Vissa saker har vi byggt om tre gånger och vi har inte hållit budget, men vi har försökt att tänka långsiktigt, säger han med ett litet snett leende.
Budgeten för centrumhuset låg på 1,3 miljarder. Den har fått justeras.
– Jag vet inte den exakta prislappen. Vi har byggt på löpande räkning och det är ingen hemlighet att det här är en storsatsning. Du kan säkert lägga till 700 miljoner som hyresgästerna satsar i sina respektive butiker, berättar Erik Fischer och understryker sedan:
– Resultatet är fantastiskt. Jag är oerhört stolt. Det blev mycket bättre än väntat.

Kundnyttan har maximerats i Kongahälla Center. Butiker och verksamheter har placerats efter ett klustertänk. Teknikföretag ligger tillsammans, optiker likaså och inte minst den redan omtalade Food Hall där sex matställen har en gemensam sittyta om 550 platser.
– Det här kommer att bli en succé. Här kan den som vill äta mexikanskt sitta tillsammans med den som väljer en italiensk pasta och dessutom finns det fullständiga rättigheter, vilket gör att det säkert kommer att vara liv och rörelse till sent på kvällarna, säger Erik Fischer.

Längst upp återfinns ett hälsocenter. Förutom att Nordic Wellness har byggt ett jättegym har Västra Götalandsregionen satsat på en pilot. De har valt att placera Närhälsan tillsammans med ungdomsmottagning, folktandvård och barnavårdcentral.
– VG-regionen har hängt med i vår digitala satsning, vilket betyder att du kan lämna ett blodprov och gå iväg för en fika. När telefonen piper är det kanske dags att träffa läkaren för att höra om provsvaret. Totalt talar vi om ett hälsokluster om 4200 kvm, säger Erik Fischer.

Även parkeringslösningen har digitala funktioner som underlättar besöket. Redan vid entrén till parkeringshuset med 600 platser under centrumbyggnaden skannas registreringsskylten. Två timmars fri parkering gäller, sedan kostar det 15 kr per påbörjad halvtimme. De som väljer att bli medlemmar i kundklubben kommer att få tre timmars fri parkering som en av belöningarna. Direkt från p-huset tar en rulltrappa besökarna upp till den stora Coop-butiken.
– Det här är Västsveriges största parkeringsgarage i ett plan och vårt mål har från början varit att erbjuda en så enkel lösning som möjligt. Om du bara stannar två timmar behövs varken avgifter eller biljetter. Lamporna i taket signalerar grönt för ledig parkering, vilket gör det lätt att på håll lokalisera var man kan parkera, säger Charles Larsson, marknadschef Adapta Fastigheter.

97% av lokalerna är uthyrda. Nästan alla är på plats från start, men några dröjer. Det är en mängd tunga företagsnamn som har tagit plats både på insidan och på den jättelika fasaden som vetter ut mot E6, där också en av Sveriges största LED-skärmar är placerad. Inom konfektion finns bland andra H&M, Kappahl, Lindex, Team Sportia och Dressman, inom teknik Elgiganten, Kjell & Company och Clas Ohlson.
– Genom att bygga kluster med flera tunga aktörer inom samma segment ger vi kunden samma möjlighet att jämföra produkter och priser som när de handlar via nätet. Det är ett sätt att möta den ökade e-handeln. Dessutom adderar vi till detta en mycket attraktiv miljö att både handla och vistas i, säger Erik Fischer.

Imorgon torsdag öppnar Kongahälla Center och allt går hittills enligt tidtabellen. Kunderna förväntas komma från både Alesidan som norra Hisingen och Stenungsund, men framför allt från Kungälv.
– Jag tror vi har skapat något som kommer att ha en stark dragningskraft, men självklart bedömer vi att våra 15 000 närboende kommer att vara en viktig kärntrupp, avslutar Erik Fischer.

Foto: Allan Karlsson

Mer från allmänt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…