Förhandstitt i Kongahälla Center

KUNGÄLV. Det är den största satsningen inom detaljhandeln i Göteborgsregionen på tio år. 37 000 kvm, 1200 p-platser, 100 butiker och verksamheter i ett spännande handelshus i tre plan.
Alekuriren fick en förhandstitt i Kongahälla Center 24 timmar innan morgondagens öppning.

Sedan Kongahälla gymnasiet revs 2001 har diskussionerna gått varma om det som nu växt fram till Kungälvs nya stadskärna. Totalt kommer det ha byggts 4000 centrala lägenheter när allt är klart, en del är redan inflyttade, ett nytt resecentrum togs i bruk förra året och imorgon invigs den största enskilda satsningen – Kongahälla Center. Projektet ägs gemensamt av Adapta Fastigheter och Alecta, men från början var det tänkt att KF Fastigheter (Coops fastighetsbolag) skulle genomföra bygget på egen hand.
– Vi kom in ganska sent i processen. Stadsplaneringen hade kommit långt och lägenheterna hade börjat byggas. Eftersom affärsfastigheten delvis skulle fungera som en bullervall för de kommande bostäderna hade vi inte särskilt mycket id på oss. Vi var tvingade att börja bygga. Däremot bestämde vi oss tidigt för att göra en egen handelsutredning och verkligen ta reda på vilka behov som fanns. Grundtanken för Kongahälla var en inriktning mot volymhandel, men det var sällanköp som efterfrågades i upptagningsområdet. Vi presenterade vår idé om ett förändrat handelsutbud för Kungälvs kommun som var med på noterna direkt. De visade både mod och handlingskraft när vi tvingades hitta lite nya lösningar. Det vi idag kan visa upp är inte bara ett shoppingcenter, utan framför allt en mötesplats. Det är ett långsiktigt och hållbart centrum som erbjuder både handel, restauranger, caféer och service samt ett hälsocenter med närhälsan, folktandvården, apotek och gym på ett gemensamt plan, berättar Erik Fischer, vd Adapta Fastigheter.

Kongahälla Center har växt fram. Det har utvecklats längs resan i nära dialog mellan hyresgäster, byggherre och centrumledning.
– Vissa saker har vi byggt om tre gånger och vi har inte hållit budget, men vi har försökt att tänka långsiktigt, säger han med ett litet snett leende.
Budgeten för centrumhuset låg på 1,3 miljarder. Den har fått justeras.
– Jag vet inte den exakta prislappen. Vi har byggt på löpande räkning och det är ingen hemlighet att det här är en storsatsning. Du kan säkert lägga till 700 miljoner som hyresgästerna satsar i sina respektive butiker, berättar Erik Fischer och understryker sedan:
– Resultatet är fantastiskt. Jag är oerhört stolt. Det blev mycket bättre än väntat.

Kundnyttan har maximerats i Kongahälla Center. Butiker och verksamheter har placerats efter ett klustertänk. Teknikföretag ligger tillsammans, optiker likaså och inte minst den redan omtalade Food Hall där sex matställen har en gemensam sittyta om 550 platser.
– Det här kommer att bli en succé. Här kan den som vill äta mexikanskt sitta tillsammans med den som väljer en italiensk pasta och dessutom finns det fullständiga rättigheter, vilket gör att det säkert kommer att vara liv och rörelse till sent på kvällarna, säger Erik Fischer.

Längst upp återfinns ett hälsocenter. Förutom att Nordic Wellness har byggt ett jättegym har Västra Götalandsregionen satsat på en pilot. De har valt att placera Närhälsan tillsammans med ungdomsmottagning, folktandvård och barnavårdcentral.
– VG-regionen har hängt med i vår digitala satsning, vilket betyder att du kan lämna ett blodprov och gå iväg för en fika. När telefonen piper är det kanske dags att träffa läkaren för att höra om provsvaret. Totalt talar vi om ett hälsokluster om 4200 kvm, säger Erik Fischer.

Även parkeringslösningen har digitala funktioner som underlättar besöket. Redan vid entrén till parkeringshuset med 600 platser under centrumbyggnaden skannas registreringsskylten. Två timmars fri parkering gäller, sedan kostar det 15 kr per påbörjad halvtimme. De som väljer att bli medlemmar i kundklubben kommer att få tre timmars fri parkering som en av belöningarna. Direkt från p-huset tar en rulltrappa besökarna upp till den stora Coop-butiken.
– Det här är Västsveriges största parkeringsgarage i ett plan och vårt mål har från början varit att erbjuda en så enkel lösning som möjligt. Om du bara stannar två timmar behövs varken avgifter eller biljetter. Lamporna i taket signalerar grönt för ledig parkering, vilket gör det lätt att på håll lokalisera var man kan parkera, säger Charles Larsson, marknadschef Adapta Fastigheter.

97% av lokalerna är uthyrda. Nästan alla är på plats från start, men några dröjer. Det är en mängd tunga företagsnamn som har tagit plats både på insidan och på den jättelika fasaden som vetter ut mot E6, där också en av Sveriges största LED-skärmar är placerad. Inom konfektion finns bland andra H&M, Kappahl, Lindex, Team Sportia och Dressman, inom teknik Elgiganten, Kjell & Company och Clas Ohlson.
– Genom att bygga kluster med flera tunga aktörer inom samma segment ger vi kunden samma möjlighet att jämföra produkter och priser som när de handlar via nätet. Det är ett sätt att möta den ökade e-handeln. Dessutom adderar vi till detta en mycket attraktiv miljö att både handla och vistas i, säger Erik Fischer.

Imorgon torsdag öppnar Kongahälla Center och allt går hittills enligt tidtabellen. Kunderna förväntas komma från både Alesidan som norra Hisingen och Stenungsund, men framför allt från Kungälv.
– Jag tror vi har skapat något som kommer att ha en stark dragningskraft, men självklart bedömer vi att våra 15 000 närboende kommer att vara en viktig kärntrupp, avslutar Erik Fischer.

Foto: Allan Karlsson

Gratis!
Mer från allmänt

Nytt leaderområde med Ale och Lilla Edet

Formella beslut ska fattas hos kommunerna inom de närmsta veckorna, men i skrivande stund ska dessa medel fördelas mellan norra…

Ejra är tredje äldst i Sverige

I onsdags firade Ejra Grimstam 110 år med släkt och vänner. – Hon var väldigt glad över att träffa alla…

Headagen gör gott för kropp och själ

Nu på lördag, den 2 juli, väntas folkfest på gården hemma hos Anki Olsson. Tillsammans med sina grannar i byn,…

Gåfotboll för seniorer

Det är måndag förmiddag och på Forsvallen förbereder sig nio personer inför dagens träningspass i gåfotboll. – Det är någon…


Senaste nytt

Nytt leaderområde med Ale och Lilla Edet

Formella beslut ska fattas hos kommunerna inom de närmsta veckorna, men i skrivande stund ska dessa medel fördelas mellan norra…

ÄIK krossade Surte i derbyt

Många hade tagit sig till Surte IP på fredagskvällen för att se säsongens andra derby mellan Surte IS FK och…

Ejra är tredje äldst i Sverige

I onsdags firade Ejra Grimstam 110 år med släkt och vänner. – Hon var väldigt glad över att träffa alla…

Axel tävlar i Frankrike

I några år har Axel Mattsson satsat på gokart. Hans hemmabana ligger i Uddevalla och under säsongen blir det många…

Eva tackar för ett liberalt förtroendet

Det är hunden Love som välkomnar gästerna hemma hos paret Samuelsson. Love, är av den tyska rasen Kromfohrländer, och är…

”Ales bästa är det som gäller”

Hon har på kort tid kastat sig in i den politiska hetluften. Liberalerna är ett av sex partier som utgör…

Headagen gör gott för kropp och själ

Nu på lördag, den 2 juli, väntas folkfest på gården hemma hos Anki Olsson. Tillsammans med sina grannar i byn,…

Dags för division 5-derbyt

Surte IS FK kommer till kvällens drabbning med vind i seglen. Efter den klara förlusten mot Kode har laget tagit…

Tårtkalas när Koalitionen tog farväl

Valresultatet var minst sagt otydligt efter valet 2018. Det krävdes en del pusslande innan en politisk ledning kunde skapas. Moderaterna,…

Ny SBTK-seger: ”Vi är riktigt starka”

150 personer hade tagit sig till Forsvallen på torsdagskvällen för att se tabellettan Skepplanda BTK ta emot Dalsjöfors GoIF –…

Gåfotboll för seniorer

Det är måndag förmiddag och på Forsvallen förbereder sig nio personer inför dagens träningspass i gåfotboll. – Det är någon…

Publiken njöt på Café Torpet

Det är svårt att tänka sig bättre vädermässiga förutsättningar än vad som var fallet när Henrik Åberg kom till Café…

Första segern bärgad!

Nol IK har minst sagt haft en tuff vårsäsong. I torsdags förra veckan lyckades de inte få ihop ett lag…