NÖDINGE. Alesamverkan väcker nu på allvar frågan om en ny simhall i Ale. Den politiska ledningen vill genomföra en förstudie som besvarar frågor om kostnader, lokalisering och innehåll.
– Nuvarande simhall har en bortre gräns och det är dags att börja blicka framåt, säger kultur- och fritidsutskottets ordförande Robert Jansson (SD).
1972 invigdes Skepplanda simhall. Med tanke på sin ålder håller hallen fortfarande en mycket fin nivå. 2019 investerades miljoner i anläggningens reningsverk och då konstaterades att simhallen har 10-15 år kvar. Med detta som bakgrund har Alesamverkan beslutat att lägga fram ett initiativärende om en förstudie för en ny simhall i Ale.
– Det här förslaget ska nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Syftet är att ge sektor service i uppdrag att genomföra en förstudie som tar fram en kostnadskalkyl, en lokalisering, ett innehåll och driftsform. Vi vill också att de tittar på en 3D fastighetsbildning, vilket innebär att det kan vara en möjlighet att ha flera verksamheter i samma byggnad. Det är en omfattande förstudie som vi begär och därför räknar vi inte med att den ska vara klar förrän första kvartalet 2027, berättar Robert Jansson.
Ett krävande uppdrag
Servicenämndens ordförande, Sune Rydén (KD), inser att det är ett krävande uppdrag.
– Det kommer ta tid och därför har jag redan ställt frågor om vad en sådan utredning kan kosta. Samtidigt kan vi konstatera att det är många kommuner i närområdet som byggt nya simhallar. Det betyder att det finns många lärdomar och erfarenheter att ta del av. Vi vet att det finns både goda och mindre lyckade exempel. Det ska vi försöka utnyttja, säger Sunde Rydén.
Kö på 400 barn
På onsdagskvällen presenterades strategin för Alesimmarna som är den förening som främst nyttjar dagens simhall.
– Behovet är jättestort. Trots att vi är enda simklubben har vi inte tillräckligt många timmar i hallen. Vi har en kö på 400 ungar, berättar Mathilda Silva, ordförande i Alesimmarna och styrelseledamot Moa Bandelin fyller på:
– Det vore önskvärt med mer än en bassäng. En för träning och tävling samt en som är grundare för de mindre barnen. Stenungsund har lyckats bra, även Borås och Angered.
Azin Spajic, Alesimmarnas kassör, betonade vikten av att inte bara tänka simhall.
– Jag tror vi måste försöka skapa något som lockar ungdomar, där simhallen är en del av platsen.
Realistiska målsättningar
Drömmar om ett äventyrsbad finns däremot inte med på ritbordet.
– Nej, vi är fokuserade på simhall. Det är tufft nog. Vi vet att projektet i vår närhet har kostat allt från 200 miljoner till 1,2 miljarder. Vi vill bygga en flexibel simhall för de centrala behoven, där rehab sannolikt är en viktig del, svarar Robert Jansson.
När och var återstår
Var en ny simhall ska placeras och när den kan stå klar är frågor som än så länge besvaras svävande.
– Det ska förstudien ge svar på. I den bästa av världar 2030, men mer realistiskt är nog 2034, säger Sune Rydén.
– Vi har fem pendeltågsstationer som binder ihop kommunen. I närheten av någon av dessa är inte omöjligt, avslutar Robert Jansson.