ALE. Den positiva trenden för företagsklimatet i Ale fortsätter. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport. Det sammanfattande omdömet har aldrig varit bättre.
– Det är väldigt glädjande och ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger Per Brohagen, näringslivsstrateg i Ale.
För tio år sedan rankades Ales företagsklimat på 186:e plats bland Sveriges 290 kommuner.
Efter en flera år lång positiv trend nåddes 100-strecket i fjol och i år kommer Ale att ha tagit ytterligare ett antal steg uppåt. Det framkom av den förhandsrapport som Svenskt Näringsliv gav i veckan. Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet visade 3,82 på en sexgradig skala, vilket är det bästa resultatet någonsin.
– Det är väldigt glädjande och ett kvitto på att vi gör rätt saker. Klimatet skapar vi tillsammans, kommun och näringsliv. Ett högt sammanfattande betyg visar att vi drar åt samma håll. Internt i kommunen upplever jag att företagsklimatet är en angelägen fråga. Alla vill bidra och jag känner verkligen att vi har utvecklat dialogen internt de senaste åren. Samarbetet med näringslivet har alltid varit gott och det är naturligtvis roligt att företagarna upplever en förbättrad attityd från såväl tjänstemän som politiker, säger Per Brohagen.
Faktum är att Ales sammanfattande omdöme sticker ut i hela Västra Götalandsregionen, där snittet är 3,57. I Göteborgsregionen som rent generellt har ett bra företagsklimat är det bara Härryda, Partille och Mölndal som har ett bättre omdöme.
– Ale fortsätter sin framgångsrika resa mot ett starkare företagsklimat med stora steg. Årets resultat visar tydliga förbättringar inom nästan alla områden, särskilt imponerande är den starka utvecklingen vad gäller upphandling, säger Christina Riksén, områdesansvarig för Svenskt Näringsliv i Göteborgsregionen.
När företagen i Ale får lyfta sina främsta prioriteringar för ett bättre företagsklimat, pekar de på behovet av kortare handläggningstider samt insatser för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Per Brohagen ser ett annat viktigt förbättringsområden.
– Behovet av verksamhetsmark är fortsatt prioriterat. Det som hände i Äskekärr och som satte tillfälligt stopp för där var tungt. Vi får förfrågningar, men har väldigt lite att erbjuda just nu.
Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Fogelklou (M), var nöjd med förhandsrapporten.
– Man blir både glad och stolt. Det är ett fantastiskt arbete som alla parter har del i. Vi ser hur framgång föder framgång, men vi får aldrig luta oss tillbaka och vara nöjda. Företagsklimatet måste vi vårda varje dag.
Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv undersökt det lokala företagsklimatet i landets samtliga kommuner. Syftet är att visa hur det är att starta och driva företag i den egna kommunen. I årets enkätundersökning har drygt 32 200 företag gett sin syn på utvecklingen av företagsklimatet i sina respektive kommuner. Hur Ale står sig i förhållande till övriga kommuner redovisas i Svenskt Näringslivs ranking som presenteras 24 september.
Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen är den tyngst vägande faktorn när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i landets kommuner. Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen.
1. Härryda 4,05
2. Partille 3,87
3. Mölndal 3,85
4. Ale 3,82
5. Öckerö 3,80
6. Lerum 3,64
7. Kungsbacka 3,62
8. Stenungsund 3,57
9. Tjörn 3,23
10. Kungälv 3,21
11. Lilla Edet 3,19
12. Alingsås 3,15
13. Göteborg 3,13