ÄLVÄNGEN. Förra veckan slopades förstärkningsläget men situationen är fortsatt ansträngd för vårdcentralerna när många sjuka patienter behöver vård.
Många inledde 2023 med att vara sjuka, inte minst barn. Det ledde till att sjukhusen blev fulla och belastningen på vårdcentralerna tyngre.
– Det har varit väldigt många infektionspatienter. Min allmänna uppfattning är att alla vårdcentraler har ställt om och haft färre planerade besök. Man har gått upp i prioriteringsläge och tagit emot de mest akuta för att avlasta jourcentraler och sjukhusens akutmottagningar.
Västra Götalandsregionen gick upp i förstärkningsläge vilket innebar att regionen tilläts beordra in personal samt flytta personal mellan olika sjukhus och vårdcentraler för att stötta upp. Nu har trycket lättat en aning och förra veckan, onsdag 11 januari, upphörde förstärkningsläget.
– Det är fortfarande ett ansträngt läge. Mer ansträngt än vad det normalt sett varit under de här säsongerna om man ser till innan pandemin. Det är fortfarande ett utökat läge men det är inte stabsläge på samma sätt, säger Emelia Örebro Olausson, verksamhetschef på Närhälsan i Älvängen.
Statistik från 1177 visar att det förra veckan kom in färre samtal om barn med feber. Det skulle kunna vara en indikation på att smittoläget håller på att bli mer hanterbart.
– Vi följer statistik på olika sätt för att kunna förutspå ungefär vad vi kommer behöva göra i vår verksamhet, säger Emelia.
Hur är situationen nu?
– Det är fortfarande mycket infektioner och det är i princip alltid fullbokat på vår infektionsmottagning. Under pandemin så var det inte så många andra infektioner, då höll sig de flesta hemma. Nu när folket är tillbaka på jobb och förskolor så kommer infektionerna, samtidigt som covid finns kvar. De är ett ansträngt läge som vården egentligen inte är rustad för men som vi måste hantera.