Striderna är över i Ale GK. Svenska Golfförbundet har slagit fast att styrelsen som valdes på årsmötet i december är den som regerar. Det digitala årsmötet den 19 maj, där en ny styrelse valdes, underkändes på grund av brister i hur kallelsen hanterats.
Foto: Jessica Lindén
Striderna är över i Ale GK. Svenska Golfförbundet har slagit fast att styrelsen som valdes på årsmötet i december är den som regerar. Det digitala årsmötet den 19 maj, där en ny styrelse valdes, underkändes på grund av brister i hur kallelsen hanterats. Foto: Jessica Lindén
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/05/ale-gk-flagga-scaled.jpg

Förvirrat i Ale Golfklubb

ALVHEM. Medlemsgruppen Paragraf 22 vill genomföra ett extra årsmöte och den sittande styrelsen vill avvakta tills pandemin är över. I veckan som gick skickade båda parter i den infekterade konflikten i Ale GK ut kallelser till medlemmarna, vilket ledde till stor förvirring.

Den 25 april arrangerade Ale GK ett extra årsmöte enligt begäran av mer än 10% av medlemmarna. Ärendet gällde förtroendet för sittande styrelse. Mötet skulle hållas digitalt, men med möjlighet att rösta fysiskt i klubblokalen på Kungsgården. Denna hybrid gjorde det svårt att fastställa röstlängd, och tekniken med 497 digitalt anslutna medlemmar höll inte måttet. Parterna kom överens om att ajournera mötet och att återkomma inom 14 dagar.

– Vi träffade grupp 22 och försökte hitta en lösning, men tyvärr lyckades vi inte komma överens. Styrelsens besked till medlemmarna är att det ajournerade årsmötet återupptas så snart pandemin givit vika och myndigheterna ger oss tillåtelse att träffas igen. Att genomföra ett digitalt årsmöte och inte ge alla medlemmar chansen att medverka är inte ett rimligt förslag. Jag har kritiserats i veckan för att jag som revisor har engagerat mig i styrelsens arbete. Det finns starka skäl. I uppdraget som revisor står det att revisorn ska följa styrelsens verksamhet och granska räkenskaperna. I föreningen finns stora sociala och demokratiska värden. Det är dessa jag tar strid för nu. De måste efterlevas och varje enskild medlem ska ges samma möjlighet att rösta och göra sin röst hörd, säger Sigvard Sundelid som nu agerar talesperson för styrelsen.

Paragraf 22-gruppen valde i tisdags att skicka ut en egen kallelse till ett nytt extra årsmöte som ska äga rum digitalt onsdag 19 maj.

– Enligt paragraf 22 i Ale Golfklubbs stadgar har vi den rätten när styrelsen inte lyckats hålla ett årsmöte två månader efter att den första kallelsen gick ut. Misslyckandet den 25 april innebär att tiden är ute. Det ger oss rätt att kalla medlemmarna till ett extra årsmöte. Vår uppfattning är att de inte kan ogiltigförklara ett sådant möte. Vi tänker pröva förtroendet för sittande styrelse och om det krävs så väljer vi en ny. Vi hoppas sedan att golfförbundet och riksidrottsförbundet resonerar eller medlar med sittande styrelse. Hela golfsverige och idrottssverige genomför digitala årsmöten på uppmaningen av Riksidrottsförbundet. Det skulle aldrig ske om det ansågs odemokratiskt, säger Jonas Steen, Paragraf 22-gruppen.

Varför är det så viktigt för er i Paragraf 22 att mötet hålls nu?

– Våra medlemmar ska få göra sin röst hörd i en viktig fråga. Det väcktes ett misstroende mot sittande styrelse i vintras och nu måste vi komma till avslut. Annars kommer vi aldrig vidare.

Enligt styrelsen i Ale GK saknar Paragraf 22-gruppens kallelse rättslig grund och därför dementerades utskicket omgående.

– Föreningen har tydliga stadgar som reglerar vad som gäller för extra årsmöten och det råder ingen tvekan om att det är styrelsen som kallar. Det skedde till mötet den 25 april och i förra veckan skickade vi ut en kallelse om att det ajournerade mötet kommer att genomföras så snart pandemin är över. Det här är en exceptionell situation och eventuella frågor som inte finner svar i stadgarna ska behandlas på nästa årsmöte. Det framgår tydligt i stadgarna. Till dess är det styrelsen som är beslutande. Det finns ingen anledning att stressa fram ett årsmöte just nu. Banan är fullbokad, en tränare är på plats och verksamheten fungerar på ett mycket bra sätt. Låt oss njuta och spela golf istället, säger Sigvard Sundelid.

Hur mår styrelsen?

– Den mår som många andra medlemmar just nu, väldigt dåligt. Det är människor som har kämpat i åratal och som nu känner sig mobbade och uthängda. Det är inte så livet ska vara här uppe. Ale Golfklubb är kommunens största förening med en fantastisk anläggning. De som drog igång den här motståndsgruppen begick ett misstag för det har bara bidragit till splittring och inget positivt överhuvudtaget, konstaterar Sigvard Sundelid.

Kommer ni närvara på årsmötet som Paragraf 22 har kallat till?

– Nej, absolut inte. Det saknar rättslig grund och mötet har ingen rättsverkan. Vi har en demokratiskt vald styrelse som driver Ale Golfklubb. Styrelsen återkommer med tid och plats för det ajournerade årsmötet när det är dags. Punkt.

Mer från allmänt

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

Senaste nytt

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…