BOHUS. Nyligen genomfördes Framtidskoll på Bohusskolan. Eleverna i årskurs 8 fick under en heldag insikt i bland annat entreprenörskap och privatekonomi.
– Framtidskoll är ett bra sätt i ambitionen att föra skolan och näringslivet närmare varandra, säger Louise Paulsson, studie- och yrkesvägledare på Bohusskolan.
När Ung Företagsamhet förhördes sig om intresset om samverkan kring Framtidskoll så skickade kommunens näringslivsstrateg Per Brohagen frågan vidare till Bohusskolan.
– Tillsammans med lärarna landade vi i att eleverna i årskurs 8 vore rätt målgrupp för ändamålet utifrån vår lokala Syv-plan. De funderar på sin framtid och kommande skolval och därför kan en sådan här temadag komma väl till pass, förklarar Louise Paulsson.
Eleverna fick ta del av fyra olika föreläsningar med inbjudna gäster. Kajsa Blohm Lindberg, en av Klädkällarens tre delägare, pratade entreprenörskap tillsammans med näringslivsstrateg Per Brohagen. I ett annat klassrum fanns Swedbanks privatrådgivare Mesut Inci, Ung Företagsamhet fanns representerade av Stephanie Säll och Emma Nääs och slutligen hade även LO en av sina fackliga företrädare på plats.
– En bra blandning av olika professioner, konstaterar Louise Paulsson.
Lokaltidningen fanns med på två av studiepassen, först när Kajsa Blohm Lindberg berättade om sin resa från student på Chalmers till att bli den tredje generationen att driva Klädkällaren.
– Jag gör det ihop med mina två bröder, Johan och Emil. Det bästa med att vara egen företagare? Det är att jag gör något som jag verkligen brinner för.
Största utmaningen?
– Det var precis när vi hade tagit över verksamheten och elkrisen slog till – priserna skenade. Vi fick vända på precis varenda sten och det innebar också att vi investerade i det som idag är Ales största solcellspark.
I ett annat klassrum pratade Mesut Inci privatekonomi. Han uppmanade eleverna att göra en budgetplan för att ta kontroll över sin egen ekonomi. Vidare gick Mesut igenom olika begrepp som amortering, ränta, effektiv ränta och total kreditkostnad.
Stephanie Säll, projektledare på Ung Företagsamhet, var mycket tillfreds med temadagen på Bohusskolan och elevernas engagemang. Hon underströk också betydelsen av att få komma ut i skolorna med den här typen av undervisning.
– Framtidskoll ger eleverna insikt i vilka kompetenser och förmågor som behövs både på arbetsplatser, som egen företagare och i livet generellt och att man kan öva på dessa. Eleverna får också konkret öva på kreativitet, samarbete och problemlösning under passen samt att de får en ökad förståelse för privatekonomi.