LÖDÖSE. Gerhard Sager har vikt i princip hela sitt liv åt fotbollen och innehaft uppdrag på lokal, regional, nationell och internationell nivå. I torsdags gästade han Goa Gubbar i Lödöse för att berätta om sina upplevelser. ”Från Tingevi till San Siro” var rubriken på föredraget.
Lödöse BK utgör den gemensamma nämnaren för Goa Gubbar. Medlemmarna träffas med jämna mellanrum för social samvaro.
– Antingen ses vi här i klubbhuset på Tingevi eller så gör vi studiebesök hos andra föreningar. Vi har bland annat besökt IK Sävehof, Grunden BoIS och Västra Frölunda HC, berättar Peter Andersson som är med och styr upp programpunkterna.
Den här gången hade man bjudit in Gerhard Sager för att få höra hans spännande resa i fotbollens tjänst.
– Rubriken kunde lika gärna ha varit ”Från Pelle Nyströms trädgård till Rimnersvallen”, förklarade Gerhard när han hälsats välkommen av Kalle Klang.
Gerhard bodde sina första åtta år i livet i det som var prästgården i Lödöse där numera den förre SVT-sportjournalisten Pelle Nyström hör hemma. Pelle var för övrigt en av deltagarna på torsdagens sammankomst.
– Det var här i Lödöse som jag och mina bröder kom i kontakt med fotbollen. Den som introducerade oss var Bosse Källvik. Jag vet att vi var här på Tingevi och tittade på två av LBK:s matcher, den ena spelades mot Friscopojkarna och den andra mot Floda BoIF.
1955 gick flyttlasset till Skepplanda eftersom Gerhards pappa hade fått uppdraget som kyrkoherde i pastoratet.
– Här fanns ingen fotboll så mina bröder och jag bildade Skepplanda AIK, men namnet kunde lika gärna varit Sagers AIK. Vi spelade fotboll på gräsmattan hemma och på ängen alldeles intill prästgården.
1959 beslutade sig Skepplanda BTK att utöver bordtennisen även satsa på fotboll. Det bildades en fotbollssektion och givetvis hakade Sagerbröderna på detta initiativ.
– En stor dag var när vi vann pojklagsserien 1961. Senare på hösten tog vi stolt emot medaljer ur Lennart Wings händer.
Gerhard Sager har blivit en klubbikon i SBTK, förutom sin målvaktsutövning i föreningens representationslag under ett antal år har han även verkat i styrelsen i olika omgångar, företrädelsevis som ordförande, 1964-1973, 1978-2006 och sedan 2017 svingar han alltjämt klubban på Forsvallen.
– Parallellt har jag även haft uppdrag för Västergötlands Fotbollförbund, Svenska Fotbollförbundet och UEFA.
Nyligen avtackades Gerhard Sager efter 28 år som matchdelegat i SvFF. Han gjorde sin sista match på Rimnersvallen i Uddevalla.
– Som delegat handlar det mycket om att kontrollera säkerheten kring matcherna. Bengaler och bangers är ett återkommande problem i svensk fotboll. Kärnfrågan i debatten är att klubbarna alltjämt kommer undan ansvaret, säger Sager.
Gerhard berättade också om sin avstickare på 1970-talet till Göteborgsklubben IK Götahed där en viss Leif ”Loket” Olsson var ordförande och Gunnar Gren tränare för A-laget.
– Gren tyckte mest om att spela fotbollstennis på träningarna.
I Västergötlands Fotbollförbund är Gerhard Sager hedersledamot. Han kom in i styrelsen 1984, blev ordförande 1995 – en post som han hade fram till 2016.
– Jag kom med i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté 1995 där jag senare blev ordförande 2007, ett uppdrag jag hade fram till 2018. Ingen annan har suttit lika länge på den positionen, påpekade Gerhard som även visade bilder med tillhörande anekdoter från tiden som UEFA-delegat och FIFA-kommisionär 2004-2017.
– Totalt blev det 93 matcher för min del i Europa. Jag har fått se många klassiska arenor och är oerhört tacksam för det.
Vidare fick åhörarna ta del av minnen från Gerhards tid inom organisationen för Gothia Cup.
– Det blev totalt 28 år (1988-2017) och det kom sig av mitt intresse för språk. Jag blev ansvarig för cupens guider, men var även en del av tävlingsjuryn.
Gerhard Sager är föreningspersonen personifierad och hans kärlek till fotbollen genuin.