NÖDINGE. Valborg är en så kallad riskhelg där många ungdomar gör sin alkoholdebut. I Ale kommun krokar flera aktörer inom det lokala BRÅ-arbetet arm.
– Vi gör det av omtanke, dels för ungdomarna men också som stöd och hjälp till alla vårdnadshavare, säger Louisa Åsén från kommunens fältenhet.
I Ale kommuns drogvaneundersökning, som vänder sig till ungdomar i åldern 13-16 år, framkommer det att aen hög andel av de ungdomar som testat alkohol senaste året fått det från sina vårdnadshavare. andelen ungdomar som testat alkohol har fått det från sina vårdnadshavare.
– Om det är lovligen eller olovligen vet vi inte, men oavsett så är det ett föräldraansvar. Har det skett olovligen så får man som vårdnadshavare fundera på var man placerar sin alkohol i hemmet, säger drogförebyggare John Dagerås och tillägger:
– Föräldrarna är de allra bästa drogförebyggarna och föräldrar som samverkar med andra vuxna i samhället är den bästa drogförebyggande metod som finns.
Valborg är av tradition en helg som förknippas med en hel del fylla bland ungdomar, även om situationen i Ale lugnat ner sig under senare år.
– Det var värre för 5-10 år sedan, men självklart är valborg en riskhelg i det avseendet att det finns ungdomar som kommer i kontakt med alkohol och andra droger för första gången. Från fältgruppen kommer vi att ha fyra medarbetare i tjänst som jobbar fram till klockan ett på natten, förklarar Louisa Åsén och fortsätter:
– Vädret har en avgörande betydelse en sådan här kväll. Är det soligt och varmt brukar det samlas en hel del folk runt sjöarna, i annat fall är det hemmafester som dominerar.
Från Systembolagets sida arbetar man dagligen med att motverka langning. Lagen säger att langning är att på något sätt överlåta alkoholhaltiga drycker såsom starksprit, vin och öl till en person som ännu inte fyllt 20 år.
– Varje morgon går vi igenom våra försäljningsregler med personalen. Kontinuerligt genomför vi dialogövningar. Som butikschef är det mitt ansvar att klä på mina kollegor kunskap och argument för att kunna ta de samtal som kan uppstå med kunder, förklarar Malin Gentoft.
– Varje gång vi misstänker att ett köp av alkohol är till en person som inte fyllt 20 år så agerar vi. Vår viktigaste uppgift är att följa alkohollagens tre försäljningsregler; den som inte har fyllt 20 år får inte handla på Systembolagen, den som är märkbart påverkad får inte handla på Systembolaget, Systembolaget får inte sälja till någon om vi misstänker langning, säger Malin Gentoft.
På valborgsmässoaftons eftermiddag kommer representanter från Ale kommun, Systembolaget och Polisen att stå på Ale Torg för att visa på den samsyn som finns kring denna angelägna fråga.
– Se det som en lokal mobilisering mot alkohol. Man ska vara medveten om att alkohol är inkörsporten till andra droger. Vi kommer finnas på plats utanför Systembolagets entré för att svara på frågor och dela ut informationsmaterial, säger John Dagerås.
– Vi uppmanar vårdnadshavare och andra vuxna att hjälpa ungdomarna att ta ansvar, säger kommunpolis Jessica Ask.
Fältgruppen vill gärna ha reda på platser där det förväntas ordnas fester med alkohol inblandat.
– Vi tar tacksamt emot tips och de vårdnadshavare som känner oro för sina ungdomar får gärna slå oss en signal. Till alla vuxna ber vi också att agera om man ser en ungdom som dricker alkohol eller nyttjar någon annan drog. Slutligen önskar vi att föräldrar tar sitt ansvar på valborgsmässoafton så att åtminstone en är körklar om ens barn behöver hjälp.
FOTNOT. Fältgruppens kvällstelefon 0303-704020.
Källa: IQ