SURTE. Stressade vårdnadshavare som ska lämna eller hämta sitt barn. Trafiksituationen vid skolorna är ett problem på många håll.
– Alla måste hjälpas åt för att hålla olyckan borta, säger kommunpolis Jessica Ask.
Det är skolstartstider och för många barn som bytt skola eller kanske börjar skolan för första gången är den nya skolvägen en främmande miljö.
– De är inte vana vid att vistas i trafiken. Barnen som cyklar eller går kan vara oberäkneliga, säger Jessica Ask.
Polisen genomför extra kontroller i samband med skolstarten, bland annat kontrolleras hastigheten.
– Hastigheten spelar roll. Omkring hälften av alla omkomna i svenska vägtrafikolyckor är oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister. Vi vill inte åka på ett larm till en skola där ett barn blivit påkört, säger Jessica Ask.
Mathias Lind är rektor på Surteskolan och han hyllar det samarbete som finns med polisen och kommunens samhällsbyggnadsförvaltning med ansvar för trafikfrågor.
– Det handlar om att vi jobbar tillsammans för att göra trafiksituationen så säker som möjlig. Vi kan på olika sätt bidra till att bilisterna fattar rätt beslut. Det är våra barn och ingen ska skadas, poängterar Mathias.
Hur gör ni för att uppmärksamma vårdnadshavare på problemet?
– Via Unikum, men även i andra sammanhang då vi träffar föräldrarna. Specifikt för vår skola är att vi har två problembilder – dels tillfartsvägarna för gång- och cykeltrafikanter som inte är optimala, dels de situationer som uppstår när vårdnadshavare väljer att köra hela vägen fram till skolan. Ibland är det 10-15 bilar som ska vända på parkeringen med allt vad det innebär, säger Mathias Lind.
I Ale kommun är tillfartsvägar med gång- och cykelbanor ett prioriterat område, men det finns platser där ytterligare åtgärder behöver vidtas för att höja säkerheten.
– Ambitionen är självklart att så många barn som möjligt ska kunna gå eller cykla till skolan på ett säkert sätt, säger Emma Hammarbäck, trafikingenjör i Ale kommun.
Jessica Ask klargör att polisen kommer att ha fortsatt närvaro i tätbebyggda områden – vid förskolor, skolor och fritids.
– Snart är hösten och vintern här och i takt med mörkrets intrång ökar risken för olyckor. En uppmaning till alla vårdnadshavare är att de redan nu förser sina barn med reflexer.