SVENSTORP. Ett modernt och kreativt mathantverk. I vacker lantlig miljö hittar vi Älvängens Ost & Mejeri.
– Så här i juletid erbjuder jag färskost med smak av saffran och honung, säger Charlotte Wennberg.
Det var i somras som Charlotte Wennberg på allvar kom igång med Älvängens Ost & Mejeri. Familjen flyttade från Alafors till Svenstorp för ett antal år sedan och det är här som hon har etablerat sin verksamhet. Förutom själva mejeriet, där produkterna tillverkas, finns en liten butiksdel.
– Det är självbetjäning som gäller. Man tar det man vill ha och swishar sin betalning alternativt lägger kontanter på disken, förklarar Charlotte som också är aktiv i ett antal så kal˝ˇlade REKO-ringar.
– Jag är med i Mölndal, Göteborg och Trollhättan, men ska även bli engagerad här i Ale.
Charlotte Wennberg har utbildat sig på Eldrimner i Östersund och senare på Småskaliga mathantverkare på Affärshögskolan i Uddevalla.
– Praktiken genomförde jag på Greby Mejeri i Grebbestad och marknadsföringen lärde jag mig hos Per Lundberg på Differator i Göteborg.
När lokaltidningen kommer på besök är Charlotte Wennberg i full färd med att göra eldost, som är att likna vid en svensk variant av halloumi.
– Eldosten tillverkas på certifierad komjölk som kommer från granngården här borta. Min verksamhet bygger på god djurhållning, goda miljöaspekter samt rena produkter utan onödiga tillsatser. Det gäller även produkter jag tar in utifrån, poängterar Charlotte.
Vidare produceras färskost med olika smaker, bland annat vitlök och pepparrot.
– Framställandet av färskost varierar mellan olika mejerier, men min är bredbar, säger Charlotte vars sortiment även omfattas av yoghurt – vanilj och naturell.
– Vad som är roligast med detta? Det är omväxlingen, alltifrån att ysta till att träffa kunder och prata för varan.
Charlotte Wennberg har fram till nu arbetat 40 procent inom äldreomsorgen i Ale kommun, men byter nu tjänst för att istället jobba som personlig assistent.
– Tidsschemat passar bättre när jag ska vara dubbelarbetande. Drömmen vore naturligtvis att kunna ägna sig åt mejerisysslan på heltid vad det lider.