Undrar du fortfarande vad du ska laga för middag till påsk?
Låt dig inspireras av ett gäng lokala profiler!
Väck inspirationen och kreativiteten till liv genom att laga en riktigt härlig påskmiddag!
Ehrenhofers Gård levererar två recept baserat på lamm och till efterrätt har vi en otroligt god chokladrulltårta med smörkrämsfyllning från Café Magnolia.
Nedan ser du flera härliga recept att bjuda på inför kommande helgen!
4 portioner.
Ingredienser:
• 1 lammstek (ca 1 kg)
• 2 tsk salt
• 2 tsk svartpeppar
• 1 knippe hackad färsk timjan
• 2 vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Bind upp steken med ett steksnöre om den inte redan är nätad.
3. Bryn köttet runt om och krydda med salt, peppar, timjan och pressad vitlök.
4. Stick en ugnstermometer mitt i steken och sätt den i ugnen.
5. Låt temperaturen komma upp till 65°C, ca 1 1/2 timme.
6. Låt steken vila inlindad i folie före servering.
4 portioner.
Ingredienser:
• 500 gram lammfärs
• 3 msk chilisås
• 1/2 tsk salt
• 2dl creme fraiche
• 1 tsk soja
• ett knippe timjan
• 1/2 dl vatten
• 1 tsk mortlade senapskorn (eller 1 tsk dijonsenap)
• 1 msk mortlade olika pepparkorn (rosé, grön, svart och vitpeppar)
Gör så här:
1. Blanda lammfärs, vitlök, chilisås och salt till en jämn färs.
2. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
3. Tag upp biffarna.
4. Rör ner cremefraiche, peppar, soja, timjan och vatten i stekpannan.
5. Koka upp såsen och lägg ner biffarna. Lägg på ett lock koka/sjud några minuter.
Ingredienser:
• 3 st ägg
• 1,5 dl strösocker
• 1 tsk bakpulver
• 2 msk kakao
• 0,75 dl potatismjöl eller 0,75 dl vetemjöl
Fyllning:
• 150 g smör
• 2 dl florsocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 1 st äggula
Gör så här (rulltårta):
1. Sätt på ugnen (250°C vanlig d.v.s. över- och undervärme eller 200°C varmluftsfunktion) så att den hinner bli varm tills smeten är klar. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul pösig smet med elvisp (ca 30 sek).
2. Tillsätt bakpulver och kakao. Sikta gärna kakaon för att slippa klumpar. Vispa till en jämn smet med elvispen (ca 5 sek).
3. Tillsätt potatismjöl eller vetemjöl. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 5-10 sek). (Tänk på att inte vispa längre tid än att allt är blandat för då blir rulltårtan seg istället för luftig.)
4. Bred ut rulltårtssmeten på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt eller långpanna ca 30×40 cm.
5. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200°C i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat i varmluftsugn. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och ”vakta” rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd. Rulltårtan växer upp som stora bubblor under gräddningen som sedan sjunker ihop.
6. Under tiden rulltårtan gräddas, strö ut strösocker på ett bakplåtspapper. Snåla inte med sockret och se till att det sprids jämnt, använd gärna sockerströare.
7. Stjälp direkt upp rulltårtan med ovansidan mot det sockrade bakplåtspappret.
8. Ta försiktigt loss bakplåtspappret. Pensla gärna med kallt vatten så lossnar det. Lägg över bakhandduk och låt svalna under tiden du gör fyllningen.
Fyllning:
1. Mät upp smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Det är bra om smöret är rumsvarmt, låt det annars gärna stå framme en liten stund.
2. Vispa till en jämn smet med elvisp (med vispar). (Det tar ca 1 minut. Är smöret rumsvarmt går det fortare.)
3. Tillsätt äggulan. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 15 sek).
4. Bred ut smörkrämen på rulltårtan som har svalnat så mycket att smöret inte smälter. (Låt inte svalna eller kyla rulltårtan så den blir onödigt kall för då blir den svårare att rulla ihop. Bäst är ungefär rumstemperatur.)
5. Rulla försiktigt ihop rulltårtan från långsidan. Rulltårtan bör läggas så den avslutande kanten hamnar under i mitten så blir rulltårtsbitarna runda och fina. Lägg sedan rulltårtan i kylskåp gärna inrullat i bakplåtspappret och sedan i en plastpåse och förvara den där minst 20 minuter eller längre tid fram till servering.
Förvara drömrulltårtan i kylskåp så att smörkrämsfyllningen håller formen. Rulltårtan går också bra att frysa.