NOL. Sommarhagens Ost har all anledning att fira. När World Cheese Awards avgjordes i Spanien belönades Kaxige Kal med en guldmedalj.
– Ett erkännande och ett kvitto på att vi har bra produkter, säger Cecilia Ferdinand på Sommarhagens Ost.
World Cheese Awards är att likställa vid VM i ostar. Årets upplaga samlade 4 000 tävlingsbidrag.
– Det är deltagare från hela världen. En jury betygsätter ostarna enligt ett givet poängsystem. De bästa ostarna nivågrupperas i kategorierna brons, silver, guld eller superguld, berättar Cecilia Ferdinand.
Vad är Kaxige Kal för typ av ost?
– Det är en av de äldsta medlemmarna i Sommarhagenfamiljen, en grönmögelost som är ganska kraftig men där smakbilden balanseras upp med syra och sälta. Det gör att den inte blir superstark. Den passar utmärkt ihop med pepparkaka och glögg eller lite portvin.
Just nu råder det högtryck hos Sommarhagens Ost för att få klart alla produkter inför julen.
– Det är verkligen högsäsong. En favorit så här års är vår rödvaxade Ljuvlige Julius – en gammaldags opastöriserad hårdost.
Har ni någon nyhet på gång?
– Ja, vi håller på att ta fram en halvhård hyvelbar ost, en liten gräddigare variant, som är tvättad i Ahlafors ASB från Ahlafors Bryggerier. Osten har inte fått något namn ännu utan det grubblar vi fortfarande på.
Var kan man köpa era ostar?
– Vi har ingen återförsäljare i Ale som det är nu, närmast är Lammet & Bonden i Gråbo som är en gårdsbutik med kött från egna djur samt ost och andra delikatesser. Dessutom är vi med i olika REKO-ringar, bland annat i Ale och Kungälv.