ALAFORS. I 20 år har Gunilla Johansson haft ansvaret för Ale Lucia. Uppdraget ligger henne varmt om hjärtat.
– Att få vara med och sprida ljus i decembermörkret, inte minst till alla äldre, känns verkligen meningsfullt.
När Gunilla Johansson började engagera sig i luciakommittén så var Ale Lucia knuten till Ahlafors IF. Ordförande i klubben var Thore Skånberg som tyckte att hon var som klippt och skuren för rollen.
– Då var jag redan tränare för F16-laget och satt i styrelsen. Jag hade minst sagt häcken full, berättar Gunilla som ändå tände på idén när hon fick med sig Maj-Lis Carlsson på tåget.
Gunilla och Maj-Lis gick bredvid de dåvarande lussemammorna Ingela Olofsson och Zandra Aldermo Forsberg för att lära sig rutinerna och skapa sina egna tankar kring konceptet.
– Sedan har det rullat på av bara farten, säger Gunilla.
2002 var hon med och krönte sin första Ale Lucia i Medborgarhuset. Den proceduren förekommer inte längre. Sedan ett antal år tillbaka är det istället en luciakör som åker runt till äldreboenden, föreningar och företag.
– När jag började som luciamamma var det många som sökte till Ale Lucia. Utifrån röstmässiga kvalifikationer satte vi sedan ihop en trupp om sju tjejer. Därefter fick allmänheten rösta fram Ale Lucia via en talong i lokaltidningen. Även detta tilldrog sig ett stort intresse. Som mest kom det in upp emot 1500 röster som vi skulle räkna, berättar Gunilla.
På många håll i landet har intresset för lucia svalnat, så även i Ale. Trots ett par tappra försök så fick traditionen med ansökningförfarande till luciatruppen skrotas.
– Tiderna har förändrats och dagens ungdomar prioriterar inte att öva med luciatruppen från mitten av oktober och två månader framåt. Skolarbete, fritidsaktiviteter och annat kräver mer idag. Det är bara inse att så är fallet.
Du har träffat många ungdomar genom åren?
– Ja, och väldigt många av dem kommer jag ihåg. Vissa har gjort särskilt avtryck och jag vet flera av våra tidigare kandidater som fortfarande är engagerade inom sång och musik. Någon vet jag sjunger opera idag och någon annan har gjort en skiva.
Sedan 2015 bedrivs Ale Lucia i egen regi och inte som en del av Ahlafors IF:s verksamhet. Gunilla Johansson har numera god hjälp av dottern Stina Holländare när det gäller förberedelser och planering.
– Tanken är att kunna lämna över ansvaret helt och hållet vad det lider, säger Gunilla.
Årets luciakör består utöver Gunilla Johansson och Stina Holländare också av Erica Ström, Malin Haarala och Linnéa Eskilsson.
– Vårt första officiella framträdande gjordes hos Reumatikerföreningen i måndags. På lördag besöker vi Morgonbadarna, den 12:e är vi på kommunfullmäktigesammanträdet och på själva luciadagen är vi igång från klockan sju på morgonen till sent på eftermiddagen. Vårt sista sångframträdande sker den 15 december i Skepplanda bygdegård där SPF Skepplanda-Hålanda har sitt möte.
Vad är roligast med Ale Lucia?
– Det är utan tvekan när vi är ute och besöker äldre människor som verkligen uppskattar traditionen med lucia. Att få se dem sjunga med i låtarna och i vissa fall även fälla tårar berör mig.
Har du några egna favoriter av de sånger ni framför?
– ”Stjärngossarnas visa” sätter sig under skinnet om den sjungs på rätt sätt. Jag gillar även ”Nu tändas tusen juleljus” som vi sjunger i sex åttondelar. Vi har faktiskt köpt rättigheterna till den.
Gillar du julen?
– Jag älskar julen! För mig är familjen, lugnet och lite god mat det absolut viktigaste. Nu när man har fått barnbarn är det naturligtvis också roligt att se när tomten kommer med paket.
Ett måste på julbordet?
– Köttbullar och de ska vara hemmagjorda!
När du lyssnar på julmusik, vilka artister föredrar du?
– Carola. Det finns ingen röst som hennes när det gäller jullåtar. Av manliga artister föredrar jag Peter Jöbacks mjuka och lena röst.