ALE. Ett rikt föreningsliv bidrar till att många barn och ungdomar idrottar i Ale. Gemenskap och chansen att få vara med och påverka lockar den yngre generationen till föreningslivet.
– Vi ledare behöver ge dem utrymme att vara delaktiga, säger Helene Persson, idrottskonsulent på RF Sisu.
Barn- och ungdomsverksamheten i Sverige får varje år aktivitetsstöd, det så kallade LOK-stödet. Riksidrottsförbundet sammanställer statistik över hur det ser ut i åldersspannet 7-25 år runt om i Sveriges kommuner. I Ale är det 49 procent av barnen och ungdomarna som är aktiva i någon idrottsförening. Det är en hög andel som placerar Ale på femte plats i Västra Götalandsregionen.
– Idrottsföreningarna längs med E45 ligger väldigt bra till. Det finns föreningar i varje ort, säger Helene Persson, idrottskonsulent i Ale och Lilla Edet på RF Sisu.
Riksidrottsförbundets senaste ungdomsbarometer kommer fram till att en av de stora anledningarna till att ungdomar (15-24 år) idrottar är för att känna gemenskap.
– Idag vill ungdomarna vara en del av ett sammanhang. De vill gärna vara med och påverka. Som ledare är det därför viktigt att vi också fångar upp det intresset. Idrotten ser annorlunda ut idag.
Under pandemin föll siffrorna för antalet aktiva tydligt i hela Sverige. De senaste åren har de unga förmågorna börjat återvända till föreningarna igen, även om vissa verksamheter fortfarande haft svårt att hitta tillbaka. Helene Persson har svårt att se hur prognosen för ungdomsidrotten ser ut framöver.
– Jag hoppas att både Ale och Lilla Edet kommer att öka sakta, men säkert. Föreningarnas ekonomi är en av aspekterna som kan spela roll. Ale har börjat ta ut kostnader för sina lokaler, vilket gör att vissa föreningar behövt höja medlemsavgifterna. Det återstår att se om det kommer få några konsekvenser, säger Helene Persson.
I takt med att skolan kräver mer tid och fler uppoffringar under gymnasieåren ökar även träningsdosen inom idrotterna. Det kan vara en orsak för ungdomar att lägga av med idrotten menar Helene.
– I de övre tonåren kan det lätt bli för mycket på en och samma gång. Tyvärr tröttnar många och slutar när det blir så.
Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd. LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening som är ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.
1. Härryda: 53%
5. Ale: 49%
42. Lilla Edet: 38%
49. Svenljunga: 32%
Källan: Riksidrottsförbundet.
Siffror från 2023, den senaste statistiken.