Per Brohagen är ny näringslivschef i Ale. Bild: Jessica Lindén.
Per Brohagen är ny näringslivschef i Ale. Bild: Jessica Lindén.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/11/v4620-per-brohagen-scaled.jpg

Han är ny näringslivschef i Ale

ÄLVÄNGEN. Han kom in som en extra resurs för att avlasta på näringslivsenheten förra hösten och fick fullt upp under coronakrisen. I dagarna blev Per Brohagen ny näringslivschef i Ale.
– Det här är kul på riktigt och Ale har en otrolig potential, säger han.

Vissa gör karriär snabbare än andra. För Per Brohagen, född i Skåne och uppvuxen i de värmländska bruksorterna Munkfors och Sunne, har det definitivt gått undan. När Daniela Ölmunger kontaktade honom förra hösten för att avlasta på näringslivsenheten trodde han föga att han ett år senare skulle vara näringslivschef i Ale kommun.

– När omorganisationen genomfördes och Daniela fick en ny roll kändes det ändå självklart att söka. Corona kan jag inte tala gott om, men såsom vi valde att tackla krisen i våras genom att samarbeta brett internt i kommunen och externt med näringslivet gillade jag skarpt. Det gav mig ett stort Alehjärta. Här vill jag vara och sen tror jag att Ale påminner mig om min egen uppväxt i mindre bruksorter. Jag känner mig som hemma, säger han.

Per Brohagen har en diger och spännande meritlista. Han läste engelska tillsammans med skidkungen Gunde Svan på gymnasiet i Torsby. På Handelshögskolan valde han franska som särskild inriktning och jobbade sedan en längre tid för pappersföretaget, som då hette Mölnlycke, i Tyskland. Det är med andra ord ett mindre språkgeni som fått jobbet som näringslivschef i Ale.

– Nja, engelskan är väl det som flyter. Sedan klarar jag tyska och franska, men flytande är väl till att ta i, säger Per Brohagen ödmjukt.

Båda hans döttrar är födda utomlands, men det var när familjen började forma sig som flyttlasset gick tillbaka till tryggheten i Sverige. Väl hemma var det dags för ett nytt kapitel. Per valde att starta eget vid millennieskiftet. Nu skulle han försöka lära vuxna att lära sig.

– Det låter kanske lite konstigt att man kan leva på en sån produkt, men jag hade under längre tid intresserat mig för hur man bäst använder hjärnan som hjärnan vill. Varför lär vi oss vissa saker lättare än andra och hur ska jag bära mig åt för att bättre komma ihåg vad som sagts?

Berätta! Hur gör man?

– Det får bli i en annan intervju, så många sidor är inte tidningen, svarar Per och skrattar.

– Några hörnstenar kan du få. Du måste vara motiverad. Det måste vara roligt och du måste repetera. Sedan handlar det om skapa kopplingar till starka bilder om det du lär dig.

Ett annat uppdrag som engagerat Per och som har varit en del av hans yrke är att hjälpa unga golftalanger att ta sig över till college i USA.

– Jag har ett bra nätverk på andra sidan och sedan har jag hjälpt många att kvalificera sig rent kunskapsmässigt med diverse prov. När covid-19 slog till blev det av naturliga skäl tvärstopp och det dröjer nog innan intresset återvänder, men det gör ju inget nu.

Som näringslivschef i Ale kommer Per Brohagen ha kalendern fulltecknad. Näringslivsarbetet är ett prioriterat område och efter delvis dalande siffror i mätningar av företagsklimatet krävs nya tag.

– Rent generellt så upplever jag en positiv dialog mellan kommun och näringsliv, men det finns självklart saker att förbättra. Internt ska vi fortsätta på den inslagna vägen med att få hela organisationen att förstå vikten av ett blomstrande näringsliv. Det kommer underlätta arbetet externt. Näringslivsklimatet i en kommun är en gemensam sak och kräver samverkan. Under de kommande månaderna ska jag försöka hinna prata med så många företagare som möjligt. Vi vet att pandemin har ställt till det för många, men jag hoppas att fler upptäcker att vi är ett bra bollplank och stöd i krisen, säger Per.

Att näringslivet utanför kommungränsen börjat få upp ögonen för Ale råder det inga tvivel om. Per Brohagen vill berätta, men kan inte.

– Det är saker på gång. Helt klart är att Göteborg med sin trafikinfarkt har stora utmaningar. Det lockar inte de som vill nyetablera eller ometablera. Däremot blir Ale med en ny infrastruktur och ett unikt geografiskt läge precis utanför storstaden en intressant kommun. Därför är verksamhetsmark en av våra viktigaste frågor att jobba med, säger han.

Mer från allmänt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…