ALE/LILLA EDET. I fjol rapporterades totalt 108 fall av den fästingburna sjukdomen TBE i Västra Götaland, vilket är en dubblering jämfört med året innan.
Fyra av dem registrerades i Ale.
– Tre stycken var i Nol, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog till Alekuriren.
Cirka en tredjedel av de som drabbas av den fästingburna sjukdomen blir svårt sjuka.
– De som finns med i vår statistik har blivit ordentligt sjuka och kontaktat sjukvården. Vi uppskattar att det är minst lika många som har fått en feberkänsla och ytterligare en grupp med ännu mildare symptom, säger Peter Nolskog.
Symptomen brukar komma en till två veckor efter att personen har smittats och det sker oftast i olika steg.
– De svåra fallen får ofta först lättare symptom, blir friska och insjuknar därefter igen efter några dagar. Då får man hög feber och kraftig huvudvärk. Knappt hälften av dessa får långdragna besvär. Man blir bland annat mindre stresstålig och tappar förmågan att sålla sinnesintrycken, berättar Nolskog.
Under 2021 rapporterades totalt 108 fall av TBE, vilket är dubbelt så många jämfört med året dessförinnan.
– Det var ett gynnsamt år för fästingarna. En mild höst och vinter innebar att det kom in flera fall i slutet av året, säger Peter Nolskog.
Fyra fall registrerades i Ale kommun och två i Lilla Edet.
– Tre stycken var i Nol och ett i Kilanda. Det är förhållandevis låga siffror och vi ser inga extrema ökningar i dessa områden, berättar Nolskog.
Tror du att antalet fall i regionen kommer att öka ytterligare i år?
– Det hänger mycket på vad det blir för väder. Just nu är det kruttorrt i marken och det gillar inte fästingarna. De föredrar när det är fuktigt.
Smittskyddsläkaren rekommenderar samtliga att vaccinera sig mot TBE.
– Det är det absolut bästa sättet för att inte bli smittad – skyddet är så gott som hundraprocentigt. Är man inte vaccinerad bör man klä sig vettigt i skogen, stoppa exempelvis alltid ner byxorna i stövlarna. Undersök också dina kläder och din kropp efter en promenad.
Västra Götaland
2021: 108
2020: 53
2019: 63
2018: 60
2017: 60
2016: 25