NÖDINGE. För knappt 13 år sedan grundade Hidajet Hadzic Bohus Taekwon-Do. Sedan dess har kampsporten i Ale växt och ungdomarna i föreningen blivit fler.
– Jag har jobbat ideellt sedan 1982, i 42 år, men det jag gör vill jag göra till 100 procent, säger Hidajet Hadzic.
Den 1 mars 2012 grundade han Bohus Taekwon-Do.
– Då, när vi började, var vi bara fyra personer. Men redan i starten såg jag framför mig hur vi skulle kunna ha en hall full med utövare. Så blev det också så småningom, berättar Hidajet Hadzic, 57.
Förbipasserande ungdomar blev nyfikna på sporten och Hidajet berättar hur han sprang runt i hela kommunen och satte upp flyers.
– Så småningom ville en del ungdomar testa på och så blev vi bara fler och fler. Till slut började hallen bli för liten för oss, säger Hidajet.
När föreningen flyttade in i Nödinge Idrottshall exploderade det och sedan flera år tillbaka har Bohus Taekwon-Do haft över 200 utövare. Klubben har dessutom vid flera tillfällen rankats som en av Sveriges bästa. Trots att namnet Bohus Taekwon-Do inte rimmar med orten föreningen verkar i så är tränaren övertygad om att klubben är på rätt plats.
– Jag kommer inte flytta från Nödinge, för det är här det händer grejer. Det är inte det rikaste området i Sverige, men det bor många barn och ungdomar här. Det är dessa ungdomar jag vill få in i klubben och här är det enkelt för dem att ta sig till hallen, säger Hidajet och fortsätter:
– Dessa ungdomar ska inte vara ute på gatan och hålla på med bus. Så i den mån jag kan försöker jag få in dem i föreningen. Jag kan inte tvinga in någon, men de som jag har här inne hos mig kan jag ha i ett järngrepp. De vet precis vad som gäller, det är ordning, reda och disciplin.
Det är ord som återkommer under intervjun och som är en stor del av kampsporten och Hidajets ledarskap. Disciplin och uppfostran.
– Här är det Taekwon-Do som gäller och ingenting annat. Utanför hallen är vi kompisar, men i hallen vet eleverna vad som gäller, säger han och tillägger:
– Föräldrarna märker att vår utbildning i föreningen även bidrar till att barnen gör bättre ifrån sig i skolan. De lyssnar mer. Jag försöker förklara för eleverna att de är föreningens ambassadörer där ute i samhället.
En tydlig regel är att den koreanska kampsporten aldrig, under några omständigheter, får missbrukas.
– Det spelar ingen roll om eleven är sju år… han eller hon kan inte gå ut och sparka sin fröken eller klasskamrat. Då åker man ut från klubben. Jag vill inte ha sånt, det ska vara disciplin, ordning och reda. Här är det mobbarna som åker ut från klubben, medan den mobbade får stanna kvar. I skolan är det tvärtom, där är det den mobbade som får flytta på sig och det tycker jag är fel, säger Hidajet.
Han själv hittade kampsporten på 80-talet när han började träna karate i Göteborg. Hans tränare var erkänt duktig, men Hidajet uppskattade inte alla hans metoder.
– Jag var nybörjare och så fort jag gjorde något fel så tvingades jag göra 50 armhävningar som straff. Så tycker jag inte att man ska hantera en nybörjare eller ett barn. Jag minns att jag tänkte att om jag någonsin blir ledare ska jag vara precis tvärtom. Jag ska inte straffa mina elever om de gör fel, för det är min uppgift som ledare att lära dem.
Hur känns det att bli nominerad till Årets Eldsjäl?
– Det är såklart kul. Jag är uppvuxen i Ale och gillar kommunen. Den är en del av mig, precis som barnen och ungdomarna här. Så det är inte på något sätt jobbigt för mig att vara engagerad. Jag gillar verkligen det här och det är så underbart att se barnens utveckling.