Hitta ut tar sin början

Hitta ut tar sin början

TEXT: Jonas Andersson
30 april 2021 kl. 09:56

ALE. Intresset växer för varje år. Under fjolåret fördubblades antalet utövare. Nu är Hitta ut tillbaka igen.

Hitta ut är ett hälso- och friskvårdsprojekt, en enkel form av orientering som alla kan göra. 95 checkpoints (kontroller) placeras ut runtom i kommunen, från Skepplanda i norr till Surte i söder, i samband med starten den 27 april. Den 1 juni släpps ytterligare ett 15-tal kontroller och lika många den 1 augusti. Hitta ut pågår fram till och med den sista september.

– Det blev ett otroligt uppsving för Hitta ut förra året, inte bara här i Ale utan över hela landet. Att det blivit så populärt beror förmodligen på att det är en aktivitet som passar alla åldrar. Det är ett trevligt sätt att umgås över generationsgränserna. Sedan har vi naturligtvis den skara utövare som besitter tävlingsinstinkten och vill klara av samtliga checkpoints så snabbt som möjligt, säger Pär Johansson från arrangörsklubben OK Alehof.

Några nyheter att rapportera om?

– Vi har en del nya kontroller utmed älven som inte erbjuder så avancerad orientering, men en cykeltur kan varmt rekommenderas, säger Pär Johansson och fortsätter:

– Längst söderut har kartområdet gjorts större vilket gör att hela Surte nu finns med och även området vid Keillers damm, samt hela Surtesjön. Checkpoints som kan tas med kanot finns både vid Surtesjön och Gäddevattnet.

Kartor distribuerats till samtliga kommuninvånare under den här veckan i vilken alla checkpoints är markerade. Det går också att ladda ner en digital karta i appen.

– Vid varje checkpoint finns en kod som du registrerar på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under hela säsongen.

Hitta ut ägs av Svenska Orienteringsförbundet och drivs ideellt av orienteringsklubbar på närmare 75 platser runt om i Sverige. Hitta ut är gratis och aktiverar över 100 000 deltagare.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se