ALE. Det är dags för en ny omgång av Hitta ut.
Start sker den 28 april och säsongen sträcker sig fram till den 30 september.
– Intresset ökar för varje år, säger Pär Johansson i OK Alehof.
2018 var första gången som OK Alehof genomförde Hitta ut i egen regi vilket lockade uppskattningsvis mellan 1000 och 2000 personer att delta. Denna siffra överträffades i fjol.
– Vi tror att ännu fler kommer att få upp ögonen för Hitta ut i dessa coronatider. Det är en aktivitet som sker utomhus och som inte genererar några folksamlingar. Du kan delta själv eller tillsammans med någon familjemedlem, förklarar Pär Johansson.
Hitta ut är en enkel form av orientering som vänder sig till alla. Från och med den 28 april kommer 90 så kallade checkpoints (kontroller) att finnas utplacerade runtom i kommunen. Samtliga Ales tätorter finns representerade.
– Checkpoints är en stolpe som är försedd med en siffra, som är checkpointens nummer, samt en kod i form av en bokstav som man sedan rapporterar in på Hittauts hemsida. De som registrerar sig och klarar minst 20 checkpoints är med i kontinuerliga vinstdragningar där lokala företag sponsrar med fina priser, säger Pär Johansson.
Hitta ut pågår till och med den 30 september. Ytterligare 15 checkpoints släpps den 1 juni och lika många till den 1 augusti.
– En del checkpoints är tätortsnära, andra är utplacerade i lite svårare terräng. Vissa kontroller är hjulanpassade och nås därför lätt med cykel, rullstol eller barnvagn. I år har vi också placerat ut en del checkpoints utmed Surtesjön. Dessa går att nå med hjälp av kanot.
– Poängteras bör också att vi har uppdaterat årets karta med nybyggda hus och vägar. Det är en sak som släpat efter lite och det känns bra att vi nu har en karta som är mer aktuell.
En karta, med 90 checkpoints markerade, distribueras som en inlaga i Alekuriren till samtliga hushåll i kommunen under vecka 18.
– Karta kan också hämtas på biblioteken i Ale samt på STC, Klädkällaren, Coop i Surte, Gulf i Nol och ICA Kvantum Ale Torg.
Vad gör Hitta ut så populärt?
– Deltagarna uppmuntras att upptäcka nya platser i sin närmiljö. Du avverkar kontrollerna i din egen takt och när som helst på dygnet. Här sker ingen tävlan utan det handlar snarare om att få komma ut och röra på sig, avslutar Pär Johansson.