NÖDINGE. Vaccineringen är inne i fas två. Lokaltidningen följde personalen på Alepraktiken i deras arbete för att försöka stoppa smittspridningen av covid-19.
– Alla är jätteglada över att få vaccin, säger verksamhetschef Tina Holmberg.
Vårdcentralerna i Ale kommun stod länge utan något vaccin mot covid-19, men sedan några veckor tillbaka har de varit igång och vaccineringen i fas två har nu inletts.
– Den här veckan fick vi 200 doser av Astra Zenecas vaccin, men det har nu pausats i Sverige så vi får nöja oss med 60 doser från Pfizer, berättar Tina Holmberg.
EU:s läkemedelsmyndighet EMA har nu godkänt Astra Zenecas vaccin, men Folkhälsomyndigheten har ännu inte gett något besked om att återuppta vaccineringen.
– Jag är orolig för att det här ska spä på oron för att vaccinera sig. Jag hoppas att oron för biverkningar inte är befogad så att vi får börja vaccinera med det aktuella vaccinet så fort som möjligt igen, säger Tina Holmberg.
Det var länge osäkert på vilken plats Alepraktiken skulle genomföra vaccineringen, men till slut fick de tillgång till Nödinge Församlingshem.
– Det har varit många turer fram och tillbaka. Först skulle vi vara i Alehallen vid Vimmervi och sedan i Nilles tidigare lokaler på Ale Torg. Vi är så glada över att det blev här i Nödinge Församlingshem. Det är en otroligt bra lokal med gott om utrymme. En stor eloge till präst Mika Auvinen som gjorde detta möjligt, säger Tina Holmberg.
I torsdags förra veckan var 17 personer på plats i Nödinge Församlingshem klockan 14 för att få den första sprutan.
– De ingår i fas två och är 82 år och uppåt. Alla är jätteglada över att få vaccin, det är väldigt roliga samtal när man ringer och meddelar att de ska få komma hit, säger Tina Holmberg.
De som skulle vaccineras var utspridda på varsitt bord medan sjuksköterskan Jessica Björklund gick runt med sprutorna.
– Jag har längtat länge efter att få vaccin och det kändes ingenting att få sprutan. Nu hoppas jag att livet ska bli mer som vanligt igen, säger Majlis Karlsson.
I takt med att Alepraktiken får fler doser med vaccin siktar de på att kunna vaccinera uppemot 1 000 personer i veckan.
– Det är absolut realistiskt om vi får mer vaccin och förhoppningsvis kommer vi att kunna göra det snart. Det är väldigt positivt att vi ser att smittspridningen går ner bland de äldre och det är en direkt effekt av vaccinet, säger Tina Holmberg.
Enligt siffror från Socialstyrelsen har 6,5 procent av invånarna i Ale påbörjat vaccinering mot covid-19. Andelen som är färdigvaccinerade är 2,5 procent. I Lilla Edet har 7,5 procent av invånarna inlett vaccinering varav 2,2 procent har fått två doser. (Siffrorna är från torsdag 18 mars).