MARIELUND. Café Torpets Restaurang har utvidgat sin verksamhet med en gårdsbutik. Den 10 juli var det premiäröppning. Söndagen den 12 september går lokala producenter ihop och arrangerar en höstmarknad.
Sussie Flod, Skårs Ängsgård, Erik Kolthoff, Lödöse Musteri, Charlotte Wennberg, Älvängens Ost & Mejeri samt Agneta Gustafsson, Ag design, är den kvartett som förser gårdsbutiken med produkter och bemannar densamma.
– Vi följer Café Torpets öppettider, förklarar Sussie Flod.
Varorna står prydligt uppradade i hyllor och det finns även ett kylskåp där bland annat ost och smaksatt fårkorv förvaras.
– Responsen har varit över förväntan. Många tycker det är en upplevelse bara att få komma hit och ta del av sortimentet. För oss innebär det många berikande diskussioner med kunderna. Det har sannerligen blivit ett fruktbart samarbete med Café Torpet, säger Sussie.
Till höstmarknaden den 12 september ansluter ytterligare ett par lokala producenter, däribland pralintillverkaren AD 70 från Lödöse samt Ingela Berndtsson på Trolledalens Hantverk i Hålanda.
– Vi hoppas ha väderleken på vår sida. Tanken är att ha bord utomhus på scenen och den så kallade solterassen. Swish är det betalningsmedel som gäller denna dag, säger Charlotte Wennberg.
Vad blir det för utbud?
– Alltifrån must, honung och ost till keramik, fårfällar och diverse grönsaker.
För Erik Kolthoff är det bråda tider. I takt med att äpplena mognar så går musttillverkningen på högtryck.
– Tillgången på äpplen är god, konstaterar Erik.
För Charlotte Wennberg på Älvängens Ost & Mejeri har verksamheten också tagit fart efter en relativt lugn sommar.
– Nu tar vi nya tag och förbereder oss inför julen med grönmögelost och julostar.
Först väntar en höstmarknad i Marielund, som förhoppningsvis kan bli en årligen återkommande tradition.
– Vi är förväntansfulla och hoppas på många besökare, avslutar Sussie Flod.