NÖDINGE. Skolungdomarna från Da Vinciskolan drar sig till torget på rasterna, de kommer i stora grupper under dagtid vilket skapar en del bekymmer.
– Många handlar inte, vi har ingen kontroll och andra kunder störs, säger ICA-handlare Marianne Sjöö som vädjar till föräldrarna att prata med sina barn.
Snatterierna på ICA Kvantum har accelererat under senare tid. En orsak till det är den hets som sker på sociala medier, bland annat Tiktok.
– Ungdomar utmanar och triggar varandra, säger butikschef Maha Asplund.
– En utmaning bestod exempelvis i att slå gurkor i huvudet på varandra. Vi hittade sönderslagna gurkor lite överallt i butiken, säger Maha.
Högstadieungdomarna från Da Vinciskolan kommer i omgångar till butiken under hela förmiddagen och runt lunchtid. Ibland kan sällskapen uppgå till 20 personer.
– Utöver snatterierna så blir det en tråkig stämning, några gapar uppför sig allmänt otrevligt, förklarar Marianne Sjöö och fortsätter:
– Vi försöker alltid att visa respekt mot våra kunder – unga som äldre. Tyvärr blir det svårt för oss att urskilja vilka som är stökiga och inte när de kommer i stora gäng. De är välkomna, men en lösning är att de som inte handlar ska vänta på sina kompisar utanför.
Vilken varugrupp är särskilt utsatt?
– Energidryck, bars och godis i allmänhet, säger Maha Asplund.
Per Åsén jobbar på fältenheten i Ale kommun och är väl medveten om problematiken. Den har tidigare uppmärksammats i Älvängen där elever från Aroseniusskolan under en period störde ordningen på i första hand Coop.
– Detta är ett beteende som normaliserats på sociala medier. Ungdomarna vill uppnå en sorts status. I grupp blir de dessutom mer våghalsiga än när de är själva. Man är mån om att passa in i sammanhanget, säger Per Åsén och fortsätter:
– Det är egentligen inte okej att ungdomarna lämnar skolans område. Samverkan är en nyckel för att komma till rätta med det här problemet och en del ligger i att utveckla rastverksamheten.
Kommunpolis Jessica Ask avslöjar att tillsynen från ordningsmakten kommer att öka under en tid framöver. Vidare uppmanar hon kommunens handlare att polisanmäla alla snatterier.
– De ungdomar som ertappas får en orosanmälan hos socialtjänsten där kontakt tas med vårdnadshavare och stöd erbjuds.
Hur ska det ske?
– Som förälder är det jätteviktigt att varje dag prata med sina barn vad som händer i skolan och på nätet. Genom en bra dialog kan man hjälpa sin ungdom så att den inte hamnar i en situation där han eller hon egentligen inte vill vara. Grupptrycket är ibland svårt att stå emot, avslutar Jessica Ask.