TROLLHÄTTAN. Tyska, isländska och ryska är några språk som Idah Hessfelt, 40, bemästrar. Nu ska hennes lista bli ännu längre.
– Jag är en språknörd, slår hon fast.
Svenska, engelska och kanske ytterligare något språk. Det är den vanligaste kunskapskombinationen för de flesta, men inte för Idah Hessfelt från Nol. Hon minns tillbaka till sin barndom då hennes språkintresse föddes.
– Min mamma kunde tyska, ryska och latin. Hemma var det därför mycket sånger, ramsor och uttryck på andra språk, berättar hon.
Idah fastnade först för tyska.
– Det tyska språket var lätt för mig. Jag behövde inte anstränga mig, säger hon.
Under gymnasietiden läste Idah en humanistisk linje och hennes fokus på språk blev större.
– Då valde jag nordiska språk – vilket var danska, norska och isländska. Det sistnämnda var väldigt häftigt och jag ville därför fortsätta att lära mig det.
Varför tyckte du att isländska var häftigt?
– Den svenska kulturella identiteten är svagare än i våra nordiska grannländer och det hittade jag i isländskan – vilket var fascinerande. Språket är fortfarande väldigt isolerat då det endast har gått igenom en reform.
Det stannade dock inte vid isländskan. Idah passade också på att lära sig ryska.
– Det var ett stort steg och det tog lång tid att lära sig det ryska alfabetet och fonetiken, men det går alltid att hitta likheter mellan språken. Isländska och ryska har exempelvis samma kasus, säger Idah, som har gjort flera språkresor.
– Jag har bott i Reykjavik på Island, i Torshavn på Färöarna och i den tyska staden Bochum.
Hon arbetar i dag som tysklärare på en högstadieskola i Trollhättan och vid sidan om försöker Idah att lära sig nya språk.
– Nu är det gaeliska som gäller. Jag läste Outlander-böckerna och förstod ingenting av gaeliskan. Jag är också intresserad av brittiska, och däribland skotska poeter från 1700-talet och därför vill jag lära mig det språket, säger hon.
Är det något ytterligare språk som du vill lära dig i framtiden?
– Det finns ett stående skämt bland alla språknördar att italienska är något som man lär sig när man är äldre och det gäller även för mig.
Varför är det så kul att lära sig nya språk?
– Det öppnar dörrar till andra kulturer och att kommunicera med människor. Jag slutar aldrig fascineras av kulturella företeelser i andra delar av världen.