NÖDINGE. På fredag är det kanelbullens dag. Lokaltidningen fick äran att vara med när eldsjälen Inger Öhrn bakade sina mytomspunna bullar. Förra året bakade hon drygt 7 600 bullar.
– Det är roligt! Så länge jag orkar och tycker att det är kul så kommer jag att baka, säger Inger Öhrn.
Kanelbullens dag står för dörren och vad passar då bättre än att hälsa på hemma hos Inger Öhrn, 80, – kvinnan som i åratal bakat tusentals bullar för välgörande ändamål.
Redan på 80-talet bakade hon och sålde bullar för Nol IK.
– Jag träffar fortfarande vuxna män som säger att de kommer ihåg mig för bullarna i Nol, säger Inger och skrattar.
I nästan 20 år har hon engagerat sig i Världens Barn och bakat bullar för att samla in pengar till organisationen. Vid teaterföreställningar och kommunala arrangemang går hennes bullar ofta att köpa för en tia. Även vid pensionärsträffar och andra sammankomster är hennes bakverk omåttligt populära.
Hon medger att bakandet eskalerat med åren och avslöjar att hon förra året bakade drygt 7 600 bullar. Då har hon inte räknat kakorna…
– För skoj skull brukar jag faktiskt skriva upp i min kalender hur mycket jag bakat varje månad. I år tänkte jag inte att de skulle bli så mycket, men det blir det, säger hon med ett skratt och visar upp kalendern som hänger på väggen.
Hon är snart uppe i 5 000 bullar 2024. Som om inte volymen i sig vore värd en applåd så är Ingers bullar, enligt uppgifter till tidningen, några av de godaste som finns.
– Det är bara vanliga ingredienser, men när jag har blandat ihop allt så låter jag assistenten (bakmaskinen) gå i tio minuter. Så att degen är hur bra som helst att jobba med, den kladdar ingenting, berättar Inger och tillägger:
– Det går åt ganska mycket mjölk så jag har börjat använda mig av torrmjölk.
I det här receptet ska jag ha 1,25 liter mjölk men då tar jag bara 250 centiliter vanlig mjölk och en liter vatten blandat med 2 deciliter torrmjölk.
På kanelbullens dag är det även teaterpremiär i Skepplanda bygdegård. Självklart kommer Ingers bullar att finnas till salu och givetvis blir det fokus på det som kanske är Sveriges mest älskvärda bakverk.
– Ja, det blir kanelbullar och laktosfria kanelbullar. Sedan blir det nog lite kakor också. Jag vet inte hur många bullar det blir, men kommer det ungefär 150 personer så brukar jag åtminstone alltid baka minst 200 bullar.
Vart förvarar du alla bullar när du bakar så stora volymer?
– Jag har en bullfrys ute i förrådet med plats för ungefär 400 bullar. Jag ska få en frys till, men den hinner jag inte få innan den här perioden så jag har hyrt in mig lite grann hos en granne för att få plats, säger hon och skrattar.
Cirka 80 stycken Ingredienser
100 gram jäst 12,5 dl mjölk 400 gram margarin Ca. 40 dl vetemjöl 3 dl socker • Salt
Fyllning
• Rör ihop 200 gram margarin
• 1,5 dl socker + kanel
Gör så här
1. Rör jästen med saltet och sockret.
2. Smält margarinet och tillsätt mjölken (fingervarmt). Häll blandningen över jästen. Tillsätt mjölet allt eftersom och knåda länge i din assistent eller vad du har. Jäs degen övertäckt i cirka 40 minuter.
3. Nu kavlar jag ut en större platta och gör vanliga kanelbullar.
4. Jäs bullarna cirka 60 minuter och grädda dem i 250 grader i 7-8 minuter.