NÖDINGE. För ett år sedan hade Henrik Fogelklou (M) ingen aning om vad som väntade. Plötsligt var han kommunstyrelsens ordförande i Ale kommun. – Det kom från ingenstans när Mikael (Berglund) sa upp sig och det har varit ett intensivt, men väldigt roligt år. Att direkt få leverera en skattesänkning känns fortfarande väldigt kul, säger han i sitt livs första julintervju.
Precis som kommunalrådskollegan Dennis Ljunggren får Henrik Fogelklou börja med att summera 2024, även om det återstår några dagar.
– Först vill jag betona att jag inte har varit i tjänst mer än ett halvår, men det har varit händelserikt. På mitt första kommunfullmäktige som kommunstyrelsens ordförande röstade vi igenom en historisk skattesänkning med 50 öre. Att få göra det i en tid när hushållen har det riktigt tufft är nästan för bra. Aleborna har helt enkelt betalt lite för mycket skatt och när det plötsligt fanns utrymme för en sänkning tog vi chansen. Aleborna behöver pengar för att konsumera och det är just konsumtionen som måste öka för att Sveriges tillväxt ska ta fart igen. Nu bidrar vi till det, säger han.
På cafébordet står en korg med 60 frågor, Henrik hinner med tio stycken på 52 minuter. Den första lappen bär frågan ”vad var faktiskt bättre förr?”
– Spontant säger jag Posten.
Han skrattar, men blir snart lite mer allvarlig.
– Baksidan av digitaliseringen och vårt liv att umgås genom telefonerna känns inte hundra. Den fysiska gemenskapen var bättre förr, men samtidigt vill jag inte vrida tillbaka klockan. Jag gillar utveckling. Nästa fråga.
Kommundelarna avskaffades tidigt, ortsutvecklingsmötena gick samma öde till mötes – kommer aleborna längre från besluten?
– Något har gått förlorat, det håller jag med om. Ortsmötena som form var vi nog ändå färdiga med. Vi hade kört fast och politiskt är vi överens om det. Nu försöker vi hitta ett nytt forum för dialog mellan kommun och invånare. Vi är inte framme än.
Vi måste sätta Ale på kartan hörs emellanåt – på vilket sätt skulle du vilja göra det?
– Jag tror inte på kortsiktiga åtgärder. Det finns ingen mirakelmedicin, men jag tor att vi redan är på väg. Fem pendeltågsstationer med närhet till Göteborg har redan gjort Ale mer attraktivt. Nu sänker vi skatten, vilket också är värdefullt när människor söker nytt boende, svarar Henrik.
Krisberedskap – har du det?
– Det har jag faktiskt. När den ryska invasionen inleddes kände jag en oro. Numera har jag konserver, ris, kryddor, verktyg, ett trangiakök och en vevradio i källaren. Vatten har vi nära till i Hållsdammsbäcken.
Vilken fråga kommer att dominera första maj 2025?
– Oj, fick jag den frågan! Jag är en obotlig optimist så jag tror stenhårt att konjunkturen har börjat vända 2025, därför blir det mindre prat om arbetslöshet. På riksnivå blir det kriminaliteten som får störst utrymme. Lokalt blir det nog fortsatt diskussion om skolan. S vill satsa mer pengar och vi kommer att förklara att resultaten säger något annat. Det går bra nu. Jag tror att valrörelsen drar igång redan runt första maj nästa år.
Hur får vi fler att välja vårdyrket?
– Satsningen på Ung omsorg där ungdomar får en första kontakt med yrket inom omsorgen är lysande. Det ska vi fortsätta med. Vi måste uppmärksamma behovet och berätta att ett vårdyrke är ett tryggt yrkesval. Vi kanske också måste våga tänka nytt för att attrahera nästa generation. Jag har inget jättebra svar, men det är en viktig fråga.
Fria fritidskort i kollektivtrafiken för ungdomar efterfrågas, löser ni det?
– Nej, det är för dyrt. Västtrafik begär för mycket betalt, någonstans mellan 6-8 miljoner. Däremot lyfter vi frågan så fort vi har möjlighet. Vi anser att det är orimligt dyrt. Tågen går ju redan och det går inte att försvara en sådan kostnad. Det är ett Alekort vi pratar om, förklarar Henrik väl medveten om ungdomarnas önskemål.
Distansarbete som tjänsteman?
– Det är en självklarhet, men det måste vara under reglerade former. Den fysiska närvaron är lika självklar. I vilken omfattning beror på arbetsuppgifternas karaktär.
Vilken blir årets bästa händelse 2025?
– Den inträffar i slutet på året när vi äntligen kan presentera en tydlig bild av framtidens Ale Torg med bostäder, kommunhus och fina stråk. Jag hoppas också att vi kan kommunicera en tidplan för verksamhetsområdet på höjden i Stora Viken. Här vill vi se nyetableringar så snart det bara är möjligt och vi jobbar för att hitta en överenskommelse med Skanska.
Vem spelar den bästa julmusiken?
– Åh, jag gillar den klassiska julmusiken. Jag säger White Christmas, originalversion (Bing Crosby).
Ålder: 54
Bor: Villa i Nödinge Parti Moderaterna
Uppdrag: Kommunstyrelsens ordförande sedan 1 juni i år.
Ger han kollegan Dennis på jultallriken: ”Det får bli en panerad spätta med remouladsås, den smakar fint till sillen”.
Så firas julen: ”Hemma med glögg, tomtar, frugan och diverse barn. Jag älskar julen”.
Nyårslöfte: ”Att vara nyfiken, engagera mig i och lyssna på aleborna till 110%”.
En app jag kan vara utan: ”Jag tar bort appen för New York maraton för nu har frun avverkat det”.