SKEPPLANDA. Jan Olof Rehnlund fortsätter att kämpa för en neutral begravningsplats. Genom att ta kontakt med politiker på riksdagsnivå hoppas han få till en diskussion.
2019 framförde Jan Olof Rehnlund, 78, sin åsikt i Alekuriren om att Ale kommun borde ha en neutral begravningsplats, som inte förvaltas av Svenska kyrkan. Efteråt möttes han av en stor respons.
– Min telefon ringde i flera dagar. Det kom samtal från hela Västsverige. De höll med mig fullständigt och det var klart att det var lite roligt att höra.
Inga-Lill Andersson (S), en av begravningsförrättarna för borgerliga begravningar i kommunen, ansåg även hon att det var en bra idé och meddelade att en motion skulle lämnas in till kommunfullmäktige gällande en neutral begravningsplats i Ale. Efter motionen tog det stopp.
– Vi fick svaret att det var för dyrt, säger Jan Olof.
Han själv lämnade kyrkan för flera år sedan, vilket han inte är ensam om. I riket som såväl Ale är numera enbart hälften av invånarna medlemmar i Svenska kyrkan. Förra året valde 244 alebor att aktivt gå ur organisationen.
– Om hälften av människorna i Ale kommun inte vill ha med kyrkan att göra så måste de människorna kunna få en gravplats som inte har med kyrkan att göra.
Kyrkoavgiften är frivillig och betalas enbart av kyrkans medlemmar. Som medlem har man rätt till en kostnadsfri kyrklig begravning. Begravningsavgiften däremot betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och ger bland annat rätt till en iordningställd gravplats i 25 år.
Även om begravningen kan ske borgerligt och utan religiösa inslag så ser Jan Olof ett problem i att man ändå till slut hamnar på kyrkogården. För att kommunen ska kunna ha råd med en neutral begravningsplats vill han därför se ett annat system.
– Rätt och slätt är det att begravningsavgiften ska gå till kommunen istället för kyrkan. Allt ihop. Då har kommunen råd att göra en gravplats för oss som inte vill ligga på en kyrkogård. Det vore inte mer än riktigt eftersom vi är ungefär 50 procent som inte är med i kyrkan.
Varför är det så viktigt för dig att begravas neutralt?
– Om man gått ur kyrkan men sedan ska begravs på kyrkogården, så är man ju oärlig. Har man en alternativ gravplats så behöver de som gått ur kyrkan inte befatta sig med kyrkan överhuvudtaget. Om alternativet fanns så tror jag att många hade gått den vägen.