Johans sälbilder visas världen över

MALTA. I december fotade han sälar i England. Nu har Johan Siggessons bilder blivit uppmärksammade runt om i världen.
– Det är klart att det är häftigt, säger djurfotografen från Älvängen.

18 år har gått sedan Johan Siggesson lämnade Älvängen för Malta. Där bor han i dag med sin familj och det är mycket som skiljer sig från där han en gång växte upp.

– Jag var här nere och pluggade engelska när jag träffade min blivande fru. Det var kärleken som gjorde att jag blev kvar, men det har funnits tillfällen som jag har velat flytta tillbaka till Sverige. Malta är en liten ö och efter ett antal år blev det ganska tråkigt. Det finns inga skogar här som hemma i Sverige – det är mest bilar och människor, säger Johan, som alltid har varit intresserad av djur och natur.

– Min syster kallade mig för en naturnörd när jag var liten. Jag var ute i skogen och samlade övergivna fågelägg och fjädrar, men det gick över när jag blev äldre. Då var det andra saker som blev mer intressant, berättar Johan.

2012 började Johan fotografera på allvar efter en vistelse i Afrika och han har sedan dess besökt många olika platser i världen.

– Jag försöker komma iväg några gånger per år till olika ställen, antingen själv eller i grupp. Jag arbetar för två företag, ett svenskt och ett amerikanskt. De anordnar fotoresor som är anpassade för att man ska kunna fotografera, säger Johan.

Han har genom året vunnit flera priser. 2017 blev Johans bild på en japansk snöapa prisad i Travel Photographer of the Year och året senare blev hans bild på en sekreterarfågel i Kalahari-öknen en av vinnarna i 2018 års utgåva av European Wildlife Photographer of the Year.

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och det betyder mycket för självförtroendet när man vinner en tävling. Det innebär också att det är lättare att få jobb och sälja sina bilder. Jag försöker hela tiden att göra mig ett namn inom den här branschen, säger Johan Siggesson.

Och apropå att göra sig ett namn har Johan nu lyckats intressera världspressen med sina bilder. I december åkte han till Englands östkust för att fotografera sälar. Under fem dagar på stranden i varierande väder lyckades han ta olika bilder som har publicerats världen över.

– Jag skickade mina bilder till en nyhetsagentur och det dröjde inte länge innan Sunday Mirror publicerade några av mina bilder. Därefter exploderade det fullständigt och Daily Mail, Daily Star, Metro UK, och även nätpublikationer som Bored Panda, Unilad, Ladbible hoppade på – likaså sidor i Albanien, Hongkong, Mexiko, Spanien och Frankrike med flera, berättar Johan.

Hur känns det? 

– Det är klart att det är häftigt. Mina bilder har publicerats förut, men det har aldrig varit så här stort. Den första tanken är att det är kul att få sina bilder publicerade, men ganska snabbt övergår det till funderingar kring om jag kommer att få betalt. Det kostar mycket att vara naturfotograf och att få sina bilder publicerade innebär inte alltid att man kan betala sina räkningar.

Berätta om resan till England. 

– Det började med att jag träffade en kille på en annan resa och vi kom bra överens. Vi har haft kontakt över nätet och han sa att han skulle fotografera sälar och frågade om jag ville hänga med. Vi var ett gäng på åtta personer och vi befann oss där i fem dagar. Det går att få en bra bild på en säl efter en kvart, men mitt mål var att komma hem med varierande bilder. Det är mycket arbete som ligger bakom och en av de bästa bilderna tog jag under den sista dagen.

Har du något mer inplanerat framöver? 

– I september åker jag till Uganda för att fotografera bergsgorillor och i november ska jag till Kalahariöknen för femte gången. Sedan funderar jag på att göra en resa i Europa under våren, men det är inget som är bestämt ännu.

Foto: Johan Siggesson.

Mer från allmänt

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…