Jonas lämnar över till sönerna

En stor generationsväxling pågår just nu på JSS Stålteknik i Surte. Ägaren Jonas Stenborg lämnar över ansvaret mer och mer till sina söner, Philip och Simon.

Allt började för 28 år sedan i ett garage i Alvhem. Jonas Stenborg hade länge drömt om att få driva ett eget företag och 1992 blev drömmen verklighet.

– Jag kände att det var det här som jag ville göra resten av livet och 92 passade det bra att dra igång en egen verksamhet. Tanken var först att jag skulle vara ensam, men företaget växte fort och redan efter två år var vi två anställda, berättar Jonas, som först döpte till företag till ”Jonas Svets & Smide”.

Vid millennieskiftet flyttade företaget, som hade bytt namn till JSS Stålteknik, till Älvängen och där var de i 17 år innan blickarna vändes mot en större lokal i Surte.

– Flytten till Surte har betytt mycket för företaget. Dels är vi närmare vår marknad i Göteborg dels har vi en större yta där vi kan utföra fler och större jobb, säger Jonas. Företagets verksamhet är inriktad på att producera, marknadsföra och sälja produkter som skärmtak och stålstommar till företag främst i Göteborgsregionen.

– Vi är mest i Göteborg och Kungälv. För ett år sedan höjde vi vårt certifikat, vilket innebär att vi i dag får arbeta med broar. Det är bra för oss och på sikt kan vi få nya jobb i hela Sverige, säger Philip.

Hur har ni påverkats av coronapandemin?

–Det har inte påverkat oss. Allt rullar på och i september hade vi en bättre orderstock än under samma period förra året, svarar Jonas.

JSS Stålteknik befinner sig mitt i en spännande generationsväxling som påbörjades för fem år sedan. Jonas har lämnat över mer ansvar till sina två söner, Philip och Simon.

– Jag har alltid tyckt att man inte ska vara vd på ett företag för länge. Det är bra om man kan påbörja en förändring innan det har gått för långt. Ju äldre man blir desto trögare tänker man och därför är målet att jag ska sluta den 24 mars nästa år då jag är 55. Om det blir så återstår att se, men vi har i alla fall något att sträva efter, säger Jonas.

Är det svårt att lämna över?

–Jag tycker inte det, men samtidigt är det inte bara att lämna över nyckeln. Ibland är det svårt att inte tänka ”gör de verkligen rätt nu?” eller ”klarar de det här?”. Det sitter i sedan de var barn och det är inte lätt för en pappa att ändra på det tankesättet, svarar Jonas med ett brett leende.

Han fortsätter:

–Philip och Simon har mycket tankar kring hur de vill utveckla företaget och jag känner mig väldigt trygg i det.

Philip, 29, är i dag vd medan Simon, 28, ansvarar för ekonomin.

–Jag började att arbeta i verkstaden här på JSS Stålteknik för elva år sedan. 2015 köpte vi in en kranbil och vi skötte den som en bifirma i företaget som jag fick ansvara för. Det var nyttigt eftersom jag fick lära mig mycket om siffror och att ha kontakt med beställare, berättar Philip.

Hur är det att vara vd?

–Det är mycket mer att tänka på och det tar tid att komma in i det. Jag tänker hela tiden på företagets bästa och det är viktigt att vi hela tiden utvecklas.

Lillebror Simon började också sin resa inom JSS Stålteknik i verkstaden.

–Jag hade ingen plan att jag skulle fortsätta jobba inom företaget. Jag har varken någon utbildning inom svetsning eller ekonomi, utan jag har lärt mig allt här. Jag tror att det är viktigt att både jag och Philip har arbetat nere på verkstaden och fått en helhetsbild av företaget, säger han.

Är ni lika?

–Jag och Simon är det. Vi tycker om att ha ordning och reda, Philip är åt samma håll – men han tänker lite mer, säger Jonas.

–Det stämmer. Jag chansar inte och hoppar in i någonting utan att jag vet vad det handlar om, avslutar Philip.

Är det någon gång jobbigt att arbeta tillsammans?

–Nej, faktiskt inte. Vi har inte samma arbetsuppgifter och är därför inte på varandra så mycket. Det blir aldrig några heta diskussioner, men självklart kan man bli irriterad någon gång, svarar Simon.

–Vi umgås mycket privat och alla tre är bra på att inte blanda ihop jobb och familj. Pappa har alltid varit noga med det under vår uppväxt och det håller i sig även nu när vi jobbar här, fortsätter Philip.

Alla tre är vana att samarbeta tillsammans. Under många år var Philip och Simon framgångsrika inom sidvagnscross och pappa Jonas hängde ofta med på tävlingarna.

–Grunden till en bra generationsväxling började redan när vi var ute och tävlade med crossen. Det var då som vi blev ett team. Vi lärde oss något nytt varje gång och det är samma sak på jobbet. Ibland gör vi en dikeskörning och då är det viktigt att vi tar lärdom av det, säger Jonas.

Mer från allmänt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Senaste nytt

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…