Förra året debuterade Carina Engström som jordgubbsförsäljare. Det blev en succé som var värd att följa upp även i år. Sedan mitten av maj har hon försett älvängeborna med jordgubbar, blåbär och turkiska bigarråer.
– Svenska jordgubbar är populärast. Det kan gå åt allt ifrån 30 upp till 80 lådor per dag. De är tokiga i jordgubbar i Älvängen, berättar hon och fortsätter:
– Som mest har jag sålt tre lådor till en person. Det är många som gör sylt, men de köper mest efter midsommar. Då är jordgubbarna billigare.
Kollegan Peter Drakö, på Västsvenska Bär, sätter den siffran i ett större perspektiv.
– En lugn dag kan vi ha 40 lådor här, medan en lugn dag på andra ställen kan innebära sex, sju lådor. Om pizzabagarna har nyårsdagen som dagen D – så är jordgubbsförsäljarnas motsvarighet midsommar.
Under veckan väntas priset stiga och bemanningen utökas.
– Under midsommarveckan höjs priserna. Dagen före midsommarafton är det kö hela dagen. Då är vi flera stycken här, berättar Carina.
Det är utbud och efterfrågan som ligger till grund för prisökningen. Peter Drakö berättar att prisökningen blir en kedjereaktion av att bönderna vet att folk vill ha deras bär till varje pris.
– Det är inte vi som höjer priset för kunden, utan det är att vi har fått köpa dem till ett högre pris, berättar han och utvecklar:
– Det är dagspriser som vi sätter på morgonen när vi får jordgubbarna. Vi har ingen aning om vilka priser vi har på midsommar men vi kan garantera att det alltid finns svenska jordgubbar på midsommar.
Det råder inget tvivel om att jordgubbar är ett måste för många svenskar till midsommar – oavsett pris.
– För två år sedan kostade de 99 kronor per ask. Det var nytt världsrekord tror jag, nästan som bensinpriserna. Det hoppas vi inte på i år, utan vi tror att det ska kunna vara humana priser – men vi vet inte, säger Peter.