ALE. Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” pågår till den sista mars. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma och förebygga våld i ungas partnerrelationer.
– Under årets kampanj lägger vi ett särskilt fokus på vuxnas roll och vill därför nå ut särskilt till vuxna som möter unga i sitt yrke eller ideella engagemang, föräldrar och andra viktiga vuxna runt omkring unga, säger kommunpolis Jessica Ask.
”Svartsjuka är inte romantiskt” är ett samarbete mellan länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och ungarelationer.se.
– Vad är egentligen en schyst relation? Är svartsjuka ett tecken på kärlek? Och vad är egentligen våld? Hur ska man som ung veta det i sina första kärleksrelationer? Svartsjuka är inte romantiskt hjälper till att lyfta frågan om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer, säger Kajsa Wallmon, ungdomscoach i Ale kommun.
– Vuxna med kunskap och förståelse för ungas relationer kan göra stor skillnad. Att föräldrar, vänner och yrkesverksamma lär sig att se och agera mot våld är av stor betydelse, säger Matilda.
Kampanjen sprids för åttonde året i rad via sociala medier och genom tryckt material som verksamheter kan beställa för att arbeta med frågan i olika sammanhang.
– Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt när svartsjuka innebär kontroll och våld. De är ingen naturlig del av en relation – tvärtom! Ju mer man vet om problemet desto lättare är det att reflektera och prata om det, säger Kajsa Wallmon.
Vad inryms i begreppet våld?
– Våld kan vara många olika saker och utövas i olika relationer. Det kan till exempel handla om någon du träffar, har en sexuell relation med, är tillsammans med eller tidigare har haft en relation med. Våldet kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling, säger John Dagerås på kommunens säkerhetsenhet.
I Brottsförebyggande rådets rapport Brott i nära relationer bland unga uppgav 23 procent av tjejerna i åldern 16-24 år att de någon gång har utsatts för våld, jämfört med 14 procent av killarna.
– Det finns flera verksamheter dit du kan vända dig om du behöver råd, stöd och hjälp. Vi uppmuntrar de ungdomar som känner sig utsatta att prata med en trygg vuxen. Våga sök hjälp om något känns fel – lita på din magkänsla, säger Kajsa Wallmon.
John Dagerås hoppas att föräldrar ska prata med varandra om detta viktiga ämne, att de använder sitt sociala nätverk.
– Prata också med era barn om hur en bra relation ska vara.
Som vuxen, vad ska man göra om man är orolig för att ett barn eller en ungdom far illa?
– Om du misstänker att ett barn eller en ungdom utsätts för våld eller övergrepp ska du anmäla det till polisen och till socialtjänsten. De utreder om din misstanke är befogad och kan hjälpa personen ifråga, säger Jessica Ask.
Den 9 april avslutas kampanjen med en nationell konferens. Det går att delta på konferensen digitalt eller fysiskt på plats i Malmö. Målgruppen är yrkesverksamma och andra aktörer som möter unga i sitt arbete.