Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren Felix Hernquist inför det som komma skall.
– Vi siktar på 14 000-15 000 bullar. Det är målet på Kanelbullens dag, säger han.
En vanlig dag bakar bageriet i Sävedalen omkring 200 kanelbullar, men under måndagen – dagen innan Kanelbullens dag – sattes degen som ska räcka till över 10 000 stycken. De bakades sedan i ugnarna under hela natten och under tisdagens morgontimmar kördes sedan en del av de nygräddade bullarna upp till butiken i Nödinge. Kanelbullens dag har firats sedan 1999, men det tog några år innan det ”blev en grej”.
– Det var Hembakningsrådet som tyckte att de skulle ha en speciell produkt för att fira sin 40-årsdag. Då hade de en omröstning om vilket bakverk som flest förknippade med att baka hemma, förklarar Anna Pennbrant, företagets vd.
Eftersom Hembakningsrådet fyller år 4 oktober, har datumet hängt kvar sedan dess.
– Det har vuxit stadigt sedan 1999. De första åren var det inte mycket alls men runt 2010 började intresset öka mycket.
Hur kommer det sig?
– Som jag minns det var det bara några som hade snappat upp det de första åren. Många köpte och så pratades det om det i radion inför nästa år. De första åren hängde liksom inte branschen med. Kanelbullarna tog slut och man förstod inte hur populärt det var.
Även om trycket i bageriet varit högt inför Kanelbullens dag, så är det ingenting i jämförelse med fettisdagen då omkring 25 000 semlor ska tillverkas. Samtidigt som en del hävdar att dagar som Kanelbullens dag mest är ett kommersiellt jippo, så vill Anna Pennbrant poängtera att det inte är något som bagerierna själva hittat på.
– Självklart är det viktigt för oss, men Kanelbullens dag är ju faktiskt inget som vi bagerier och konditorier har hittat på, utan det är Hembakningsrådet som har tyckt att det är något som är värt att fira, säger hon fortsätter:
– Men visst är det viktigt. Det blir ett uppsving och det pratas om oss i media vid alla sådana här specifika dagar. Det är tacksamt men ställer också krav på oss att lyckas få fram stora mängder. Det är ändå ett hantverk vi sysslar med.
Efter Kanelbullens dag kommer bageriet även behöva justera priset på bullarna. Med tanke på att utgifterna blivit större, så går kalkylen inte ihop annars.
– Det måste vi tyvärr och konsumenten blir lidande. Det är inte bara priset på råvarorna som ökat. Det gäller alla kostnader. Vi kan inte baka utan el och gas som våra ugnar drivs av.