KILANDA. Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren besökte Ale för att prata om lantbruk och diskutera böndernas utsatta situation.
Som en del av politikerns lantbruksturné tog han sikte på familjen Borgströms gård – Kilanda Säteri.
Har du varit i Ale tidigare?
– Ja det har jag nog varit. Jag har i alla fall passerat flera gånger. Det är svårt att inte göra det, men jag vet inte om jag har gjort något besök här tidigare, säger Peter Kullgren (KD).
På plats var även Kristdemokraternas lokala representanter, partiordförande Sune Rydén och kommunfullmäktiges ordförande Claes–Anders Bengtsson. Även Staffan Danielsson, f.d. mångårig riksdagsman för Centerpartiet, gästade gården. Ifjol bytte han C mot KD 2021 och är en av dem som varit med och tagit fram partiets lantbrukspolitiska program – under ledning av Peter Kullgren.
– Inför kommande mandatperiod har vi tagit fram ett nytt lantbrukspolitiskt program med en rad punkter som vi vill förbättra. I ett bredare perspektiv för landsbygden, men inte minst för svenskt lantbruk som är oerhört hårt ansatt just nu med skenande drivmedelspriser. Alla insatsvaror blir dyrare, då är det också viktigt att vara ute och träffa bönder, de som är i verkligheten.
Under turnén har Kullgren träffat lantsbruksföretagare, bönder, föreningar och andra människor som brinner för svensk landsbygd och som, enligt honom ”är insatta i den problematik man ser”. I mötena menar han att det främst handlar om att lyssna och ta till sig.
– Jag tror att man ska ha större öron än mun i sådana här tillfällen. Det är dem som är experter på sin verksamhet och då gäller det att ta med sig det hem. Naturligtvis även ställa frågor men också testa en del politiska förslag som vi tror är bra. Det är ofta ett bra sätt att få bekräftelse på.
Vad kommer på tal när du träffar bönderna?
– Det är olika. Många är oerhört framtidsinriktade och vill ta sig igenom den här krisen, men man hör ju också att det är väldigt tufft.
Han berättar att en del bönder konstaterar att kalkylen inte går ihop – även om de inte skulle ta ut en enda krona i lön.
– Jag tror att det är få människor som förstår den verkligheten, att man jobbar väldigt mycket utan någon egentlig lön. Det ska vi vara tacksamma för att de gör, för i grund och botten handlar det om att alla vi andra som inte är bönder också ska få mat på bordet.
Vad anser du behövs för att böndernas situation ska bli bättre?
– För det första måste vi se till att stärka konkurrenskraften. Då handlar det om att ändra regelverk och att sänka skatter så att man får ett livskraftigt företagande inom lantbrukssektorn. Det är det absolut viktigaste.