KILANDA. Sista lördagen i september – det är den nya tidpunkten för Kilanda marknad med Öppen gård. En folkfest och samlingsplats i en av de vackraste delarna av Ale kommun. Marknaden präglas av djur och natur och skörd, handens kunskap i olika former av hantverk, barnens upptäckarglädje och att vandra och mötas mitt i historiska omgivningar. En kombination som är svår att överträffa.
Att gå på Kilanda marknad är på riktigt en promenad. Från parkeringen vid ”sexanvägen” upp till allén och in och genom Kilanda säteri. Fortsätter på gamla byvägen via bron och längs med ån mot kvarnen, Kilanda kyrka och Kilanda skola. Sedan tillbaka längs den vackra allén, där bara herrskapsfolket fick färdas förr i tiden. Eller varför inte gå åt andra hållet? Valet är fritt. Man kan också ta bussen till Kilanda även på helgerna, buss 414 går som ersättningstrafik enligt tidtabell. Tider och kontaktvägar hittar du till exempel via ToGo-appen.
Kilanda säteri är idag ett modernt lantbruk, men har gamla anor och nämns som sätesgård redan på 1400-talet vilket gör att markerna har varit i aktivt jordbruk i snart 600 år! Runt säteriet möter du flera mathantverkare som har med sig grönsaker, honung, bröd, must, sorbet och annat gott. Det finns möjlighet att handla, men också att ställa frågor och lära sig mer om deras hantverk.
Kilanda säteri producerar mjölk och naturbeteskött, och är en av fem mjölkproducenter i Ale kommun. Gårdens arbete drivs med stor respekt för naturens kretslopp, djuren och landskapet. På marknaden är det öppen gård och som besökare får du möjlighet att prata med Borgströms som driver säteriet, se hur kor och kalvar har det och hur mjölkningsroboten fungerar. Gården är en arbetsplats och föräldrar uppmanas ha uppsikt över barnen och respektera uppsatta avspärrningar, för sin egen och djurens säkerhet.
Det finns fler djur på plats som du kan möta, får och alpackor och kaniner. Du kan lära dig mer om ugglor och även bygga en egen fågelholk. En annan stor resurs är skogen, och även i år är Tobias Eklind på plats och visar hur hans mobila sågverk fungerar. LRF och Ryds IF finns på plats och erbjuder servering av soppa, korv med bröd, kaffe, smörgås och fika.
Promenaden går vidare längs med ån. Vid bron nedanför säteriet möter besökarna LERK, Lilla Edets Ridklubb, som efter några års uppehåll är tillbaka på marknaden med ponnyridning. Vilket brukar tilltala de yngre besökarna. Längre fram väntar Equmeniascouterna från Guntorp som enligt tradtionen bakar våfflor över öppen eld och precis som förra året serverar hamburgare. Under tiden som kan krävas i våffelkön kan man delta i en lekutmaning tillsammans med scouter, eller prata byggnadsvård med hantverkare. Promenaden passerar sedan via kvarnen och kvarnbostället som funnits här sedan 1600-talet, men ännu idag hyser aktiva företagare. Längs vägen finns fler hantverkare att möta.
Så kommer vi fram till Kilanda kyrka som har anor ända från 1100-talet. Vårt samhälle idag är så olikt det som var när kyrkan en gång byggdes, men att vara människa har många likheter. Vi möter glädje och sorg, och bär på samma frågor om livets ursprung, riktning och mening. Kyrkan är öppen och du kan gå in och sätta dig några minuter, där så många före dig sänt en bön till Gud. På parkeringen finns det också i år ansiktsmålning och pysseltält och i församlingshemmet är det rättvisemärkt café.
Så går vägen uppför backen till Kilanda skola, som är från 1860-talet och en av de yngre platserna (!) på marknaden. Inne i skolan finns hembygdsföreningen med sin utställning över gamla Kilanda tillsammans med flera hantverkare som arbetar med textil och smycken. Nytt för i år på skolan är hantverk live med Anders Martinsson som är där och arbetar med läder, svarar på frågor, och har försäljning.
Hösten är en tid för skörd, men också en mycket bra tid att sätta perenner. För den odlingsintresserade finns det utanför skolan plantor av olika slag att botanisera bland. Där är också hantverkare med smide, virkat och vävt. Röda korset är på plats med sitt lotteri, det finns en loppis för välgörande ändamål och Ryds IF serverar korv med bröd och kaffe.
Nu laddar arrangörerna upp för årets upplaga av marknaden och ser fram emot att ta emot besökare. Det är Kilanda säteri, Starrkärr-Kilanda församling, Kilanda byalag, LRF, Equmeniascout Guntorp och Ryds IF som står bakom arrangemanget.
Eva Andersson