Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

TEXT: Jonas Andersson
26 september 2023 kl. 14:22

LILLA EDET. I onsdags arrangerades Klassjoggen. 1700 elever var i rörelse under en och samma dag.

– Fantastiskt roligt, konstaterade projektledare Fredrik Hermansson.

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra veckan genomfördes Klassjoggen för första gången i Lilla Edets kommun.

– Klassjoggen är en del av satsningen som vår kommun gör tillsammans med Generation PEP. Vi fick en videohälsning av dess verksamhetschef Carolina Klüft som vi tittade på innan loppet, berättar Fredrik Hermansson.

Tack vare stöttning från lokala sponsorer erhöll samtliga deltagare en t-shirt och vattenflaska. Det var ett grönt hav av elever som gjorde sig redo för starten.

– Syftet med Klassjoggen är att främja rörelse och att alla elever ska vara lika för en dag, säger Fredrik Hermansson.

Alla kommunens elever i årskurs F-9 fanns på plats vid Fuxernaskolan som utgjorde centrum för Klassjoggen. Årskurs F-3 avverkade en bana som mätte 1,2 kilometer medan elverna i årskurs 4-9 hade en sträcka på 2,5 kilometer att tillryggalägga.

– Vi släpper iväg eleverna årskursvis. Innan starten är det gemensam uppvärmning som gäller, säger Hermansson.

Flera enheter inom den kommunala verksamheten samarbetade för att få arrangemanget att flyta på bästa sätt. Bland annat var kulturskolan med och sjöng och spelade längs banan.

– Det har verkligen varit ett lagspel som gjort detta möjligt. Vi har naturligtvis en hel del kvar att lära, men det känns som att vi har påbörjat en resa.

Du tror att Klassjoggen blir ett bestående inslag i framtiden?

– Det är jag rätt säker på, avslutar Fredrik Hermansson.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se