Koalitionens budget antogs

ALE. Ale kommunfullmäktige hade fyra budgetförslag att ta ställning till på måndagskvällen. Efter en lång omröstning blev det som väntat Koalitionens version som klubbades.

Den styrande koalitionen i Ale som består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Miljöpartiet lade ett gemensamt budgetförslag och verksamhetsplan för perioden 2022-2025.
– Vi har utgått från en oförändrad skattesats, där vi nyttjar 96% av tillgängliga medel. Ledordet för vår budget är tillsammans. Vi vill utveckla kommunen tillsammans med civilsamhället, föreningslivet och näringslivet. Vi vill se ökade insatser mot narkotika, den psykiska ohälsan och kriminaliteten. Fler mötesplatser för äldre är också prioriterat, liksom en ökad personaltäthet i förskola och grundskola, sa kommunalråd Mikael Berglund (M).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna presenterade alla egna förslag som dock föll bort vid omröstningen.
– Vårt och Koalitionens budgetförslag har många likheter, men vi har fördelat pengarna lite annorlunda. Utbildningsfrågorna är det viktigaste, liksom den psykiska ohälsan som byggts på under pandemin, inte minst bland yngre. Det är också viktigt att vi fokuserar på en god arbetsmiljö för vår personal. Vänsterpartiet har lagt ut 20 miljoner extra genom att minska på resultatet. Det har vi valt att inte göra, då vi anser att det finns tillräckligt med resurser, sa oppostionsråd Monica Samuelsson (S).

Vänsterpartiets budget presenterades av Sven Engdahl (V):
– Vi vill se en upprustning av äldreomsorgen och en satsning på personalen i skolan. Det är viktigt för att få behålla dem. Ale måste bli en attraktiv arbetsgivare, då det har visat sig hur svårt det är med kompetensförsörjningen. Genom att fördela 97% av tillgängliga medel har vi råd att göra nödvändiga satsningar. Vi vill till exempel gärna införa sex timmars arbetsdag på försök i någon del av omsorgen. Vi vill också se en satsning på fler boenden för ungdomar och socialt utsatta samt på fler feriejobb för kommunens ungdomar, summerade Engdahl. 


Robert Jansson (SD) föredrog Sverigedemokraternas budgetförslag.
– Precis som Koalitionen och Socialdemokraterna fördelar även vi detta år 96%. Däremot har vi identifierat ett antal besparingsmöjligheter, främst i kommunstyrelsens förvaltning. Vi anser till exempel inte att kommunen ska ägna sig åt filmproduktion. Det är inte kommunal kärnverksamhet och vi föreslår också slopad modersmålsundervisning. Totalt har vi hittat besparingar om cirka 11 Mkr. Dessa pengar vill vi framför allt rikta till Socialnämnden och Utbildningsnämnden. En kraftigt höjd grundbemanning inom funktionshinder och äldreomsorg samt extra personal för att aktivera våra äldre. I skolan vill vi fokusera på fler specialpedagoger och nya fysiska läromedel. Det är inte meningen att kommunen ska stå och kopiera gamla läroböcker, menade Jansson.

Vid omröstningen röstades först Vänsterpartiets förslag bort, sedan Sverigedemokraternas. Avslutningsvis ställdes Koalitionens budget mot Socialdemokraternas, där den styrande minoritetens förslag till sist antogs.
Verksamhetsplanen 2022–2025 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. Sammanfattningsvis var det överlag en närmast trevlig och artig budgetdebatt.

Mer från allmänt

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

Senaste nytt

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…