ALE. Kommunals ordförande Malin Ragnegård lämnade på måndagen över Kommunals remissvar kring utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring”. Remissen innehåller även över 900 vittnesmål som Kommunal samlat in. Vittnesmålen beskriver bland annat hur hårt det tidigare systemet slog mot välfärdsarbetare.
Regeringen tycker att för många får sjukpenning och att de egentligen skulle kunna jobba. Så tolkar i alla fall fackförbundet Kommunal förslagen i utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring”. Det innebär i princip att ta tillbaka reglerna som gällde innan 2021, och som ledde till att många sjuka förlorade sin försörjning, skriver de i ett pressmeddelande.
– Regeringen verkar vara på ett korståg mot välfärden. De letar febrilt efter sätt att spara in pengar och har skattesänkningar som högsta prioritet. Jag utgår ifrån att medlemmarnas vittnesmål blir den väckarklocka regeringen behöver för att stoppa förslaget, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal.
Kommunal önskade att få överlämna remissen tillsammans med vittnesmålen till ansvarig minister, Anna Tenje. Den önskan nekades och Kommunal har blivit ombedda att överlämna remiss med vittnesmål i receptionen på Socialdepartementet.
– Att dela med sig av en tuff erfarenhet är modigt. Detta är riktiga livsöden som Kommunal tar på stort allvar, men regeringens svar visar tydligt att de inte gör samma bedömning. Men för mig är det självklart, du som blir sjuk ska inte straffas ekonomiskt. Sverige har råd att ha en trygg sjukförsäkring, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal.
• Lyssna på expertisen och följ läkarnas rekommendationer. Tvinga inte sjuka att söka jobb som inte finns.
• Behåll rätten till trygghet under långvarig sjukdom. Ingen ny bortre tidsgräns eller stupstock.
• Stärk det systematiska arbetsmiljöarbetet. Låt staten tillsammans med arbetsmarknadens parter skapa ett fungerande rehabiliteringssystem.
Kommunal är Ales största fackförubund.