ALE. Samtalen om klimatets välmående och arbetet för en hållbar utveckling är högst aktuellt. Nyligen samlades världens ledare i Glasgow för att förhandla om det globala klimatarbetet. Men vad gör man på kommunal nivå?
Caroline Rundlöf, Energi- och klimatrådgivare i Ale kommun, berättar att klimatfrågan är en central fråga för kommunen.
– För oss i Ale liksom för alla handlar det om att minska våra utsläpp av växthusgaser men också att anpassa samhället till ett förändrat klimat, förklarar Caroline Rundlöf.
Kommunen har sedan tidigare skrivit på det regionala initiativet Klimat 2030, med ambitionen att den västsvenska ekonomin ska vara fossiloberoende år 2030.
Som en del i det arbetet har kommunen antagit en del löften som innefattar klimatkrav i upphandling, gröna lån, aktiviteter kring klimat för allmänheten och cirkulära möbler.
Arbetet följs upp och än så länge ser det ut att gå som planerat.
– Uppföljningen så här långt visar att det går bra med löftena och att vi troligtvis kommer uppfylla samtliga löften som kommunen har antagit. Under november månad ska nya klimatlöften för 2022 antas, förklarar Caroline Rundlöf.
Bland målen som kommunen satt upp, är två övergripande. Dels att utsläppen av växthusgas ska minska med 80% till 2030 jämfört med 1990, men även att kommunen ska nolla nettoutsläppen av växthusgaser till atmosfären, senast 2045.
Idag står industrin och transporter för runt 80% av utsläppen av växthusgas i Ale.
Daniel Marsfeld