KUNGÄLV. Kongahälla Center är en etablering som utmanar handeln i Ale, men den har också skapat möjligheter. Aleföretaget Ipatrol har dubblat sin omsättning och personalstyrka.
I mars 2019 öppnade närmare 100 butiker i Kongahälla Center. Det var då den enskilt största satsning som gjorts inom detaljhandeln i Göteborgsregionen. En som tidigt såg en möjlighet även om hans företag har sitt säte i Ale kommun var Thomas Olesen på Ipatrol Security.
– Jag tog faktiskt kontakt med fastighetsägaren innan de börjat bygga. ”Du är lite tidigt ute, men faktum är att vi tänkt oss ett samarbete med ett mindre och gärna lokalt bevakningsföretag att utveckla säkerhets- och trygghetsfrågorna med”. Från det samtalet höll vi kontakten och faktum är att vi varit med från första inflyttning, berättar Olsen.
Trygghetsfrågorna har stått i främsta rummet för centrumledningen. Inomhusgallerian är bevakad dygnet runt och Ipatrol har två ordningsvakter på plats från öppning till stängning. Till sin hjälp har de 55 kameror.
– Säkerheten är prioriterad och det har varit en stor fördel att vi har fått vara med från början. Nu sitter kamerorna där de ska och vi har en otroligt bra kontroll över vad som händer. Vårt uppdrag är främst att bevaka de allmänna ytorna, men sedan har en del av butikerna köpt till extra bevakning. Vår strategi är att förebygga genom att synas hela tiden. De flesta kriminella tillbuden stör vi ut tidigt. Genom dialog bygger vi relationer och faktum är att vi har väldigt få incidenter idag. Det är naturligtvis ett resultat av centrumledningens fokus på trygghets- och säkerhetsfrågorna, säger Olsen.
Inomhusgallerior har av naturliga orsaker blivit tillhåll för bland annat försäljning av narkotika och langning av alkohol. Det har fastighetsägaren agerat kraftfullt mot för att förhindra.
– Det har genomförts flera riktade insatser, även med civilklädd personal, för att avslöja och stoppa inte minst langning av alkohol. Vårt gemensamma arbete har haft god effekt, avslöjar Olesen.
Som ordningsvakt i Kongahälla Center är man lika mycket en hustomte och vägvisare för besökarna.
– Den vanligaste frågan är vart Närhälsan ligger. Alla tänker kanske inte på att den här yrkesrollen, särskilt i ett köpcentrum, är ett rent serviceyrke. Det mesta handlar om att skapa relationer, prata med människor och vara behjälplig med lite av varje. I Kongahälla har vi kommit långt. En färsk undersökning visar att 87% av besökarna känner sig trygga här. Normalt brukar den siffran vara runt 45% i gallerior. Det är ett gott betyg på centralt som helhet, men också för min personal, menar Olesen.
Uppdraget i Kongahälla Center är Ipatrols största hittills. Det har givit mersmak.
– Jag kan absolut tänka mig att växa med fler liknande uppdrag, men samtidigt vill vi fortsätta vara ett lokalt bevakningsföretag. Drömmen är att få sköta kommunbevakningen i Ale och Kungälv. Det skulle innebära att vi kan ha flera bilar som rullar på båda sidor om älven. Min vision är att det då skulle gå att utrusta en resursbil som även kan rädda liv om ambulansen inte hinner fram, säger Olesen.
Bevakningsuppdraget i Kongahälla Center har medfört en ny kostym för Ipatrol som numera har 11 heltidsanställda och många timarbetare.
– Det har givit oss en stabil grund att stå på och det kommer även aleborna till del. Vi lägger idag ännu mer resurser på att cirkulera i Ale kommun, eftersom vi behöver sysselsätta vår personal. Vi ser Kungälv-Ale som en gemensam marknad och det borde fler göra. Han började själv sin karriär som väktare för 20 år sedan. Numera bär han inte uniformen lika ofta och det är längre mellan adrenalinkickarna.
– För vår personal på Kongahälla skulle jag tro att pulsen går upp en till två gånger i veckan. Det är oftast väldigt lugnt och trivsamt. Det mest allvarliga inträffade första året när en person råkade visa en pistol och butikspersonal larmade oss. Vi jagade efter och kunde vägleda polisen till ett gripande. Vårt samarbete med polisen här i Kungälv är suveränt. Vi hjälper varandra på bästa sätt, säger Olesen.
Han är positiv till att mer uniformerad personal syns på gator och torg.
– En ordningsvakts närvaro förhindrar många brott och bidrar till en ökad trygghetskänsla. Jag är övertygad om att fler ordningsvakter dessutom innebär en besparing för både kommun och fastighetsägare. Mindre skadegörelse och färre inbrott, menar Thomas Olesen.
Grundat: 2013
Ägare: Thomas Olesen
Verksamhet: Bevakningsföretag med ronderande bilar nattetid i Ale och Kungälv. Erbjuder också ordningsvakter, väktare, civilklädda butikskontrollanter och hjälp med stängning av butiker.
Personal: 11 heltid, varav tre kvinnor.
Bilar: Rena elbilar (Kia) och plug-in hybrid. ”Vi försöker tänka hållbart”.