ALE. Tid, kunskap och omsorg är nycklarna. Lokaltidningen besökte några av kommunens gräskonstnärer för att få en inblick i vad som gör att en fotbollsplan i augusti ser så där härlig ut.
Varje grässtrå ska vara mellan 2,5 och 3,5 centimeter långt. Jorden ska vara näringsrik och ett arbete, som berör flera olika moment, behöver utföras med precision.
– Lägger man inte ner tiden och omsorgen får man resultat därefter, säger Göran Andersson.
Han arbetar heltid med att ta hand om Sjövallens anläggning. Han klipper gräset tre gånger i veckan och förklarar arbetet bakom en bra fotbollsplan.
– Vi ser till att den klipps ordentligt, vattnar, gödslar och luftar den minst en gång i månaden.
Gräsmattan ska även sandas, borstas och undersökas. Årligen tar Göran jordprover och lämnar in till laboratorium.
– Där undersöker man näringen i jorden. Det är även ett PH-värde som ska ligga rätt. Allting måste ha en harmoniserad balans: vatten, näring och det som faller från himmelen.
Det är en konst i sig. En konst Göran lärt sig genom flertalet utbildningar och som ”lärling” till föregångaren Ronny Bengtsson, som under 30 års tid satte ribban högt.
– Det är mycket tack vare honom som anläggning är så fin idag. Han har varit noggrann och väldigt intresserad av att ha bra skick på grejerna här. Han lärde upp mig i 3,5 år. Jag har fått ärva och förvaltar det så gott jag kan, berättar Göran.
Trots alla åtskilliga timmar som Göran lägger ner på planen, så är han inte så värst fotbollsintresserad. Inte alls faktiskt.
– Tyvärr inte, jag var på fotbollsskola som sexåring och när jag kom hem sa jag till mamma att jag aldrig mer ville gå dit. Sedan dess har jag aldrig sparkat boll och knappt ens tittat på fotboll, säger han och fortsätter:
– Det kan vara synd, men jag har märkt att jag inte haft något behov av att vara det. Jag är mer intresserad av hur mark och gräs mår.
Hur känns det att lägga ner så mycket tid på en plan och så rivs hela mattan upp under en match?
– Min dröm är ju att de ska börja spela barfota. Det är en liten styggelse att de ska ut på planen när jag tycker att den är som finast, säger Göran med ett skratt.
Även på Forsvallen är planen i prima skick, vilket även SBTK:s Niclas Elfving konstaterar när han anländer till lagets träning.
– Det är kul när spelare kommer och säger att det är den bästa mattan de spelat på, men jag har inget behov av att få ”credd”. Det är inte därför jag håller på, säger planskötaren Håkan Grundberg.
Kollegan Jerry Holgersson håller med.
– Det är kul när vi möter lag som inte har varit här tidigare och de berömmer planen. Medan Jerry arbetar med att förvalta anläggningen ställer Håkan, som varit föreningen trogen sedan 70-talet, dagligen upp som ideell kraft med en ovärderlig expertis.
– Vi har ett bra teamwork, jag och Håkan. Det finns jättemycket att läsa på om och kunskap att ta del av. Jag skulle kunna jobba med planen åtta timmar om dagen, men de resurserna har vi inte. Ju mer man grejar med planen desto bättre blir den.
Vad känner du när det är dags för match och planen är i toppskick?
– Är det match så tänker man inte så mycket på det för då är man matchtänd, men vist är det kul när killarna säger ”fan va fin den är”, säger Jerry.
Göran Andersson får samma fråga, skiner upp i ett leende och försöker sätta ord på känslorna.
– Då känner jag mig nöjd. Det är som att man får på sig stålmansdräkten, då spelar det ingen roll vad som händer. Då är jag nöjd med det jag gjort.