BOHUS. I början av september tog Ale kommun tillsammans med berörda föreningar ett första spadtag för bygget av en ny friidrottsarena på Jennylund i Bohus.
Sedan dess har glädjeämnena varit få. Projektet har kantats av problem och budgetavvikelsen kan bli över fyra miljoner kronor.
Redan efter ett par veckor slog entreprenören larm om att markförutsättningarna inte motsvarade vad som beskrivits. Man stötte också på brunnar och avlopp som var okända innan byggstart. I en artikel i slutet av september underströk dock Klas Arvidsson, enhetschef för Kultur och Fritid i Ale kommun, att de nya upptäckterna inte skulle påverka varken tidplan eller budget.
– Förutsättningarna är att vi håller oss till budgeten. Sedan kan det hända saker som ändrar på det, men i nuläget är jag inte orolig för att vår budget inte ska hålla, sa Klas Arvidsson då.
När Kultur- och fritidsnämnden sammanträdde på torsdagen var beskedet ett helt annat. En färsk prognos pekar på en större budgetavvikelse som ingen ansvarig vill precisera i siffror.
– Innan jag säger något vill jag ha svart på vitt. Tjänstemännen har fått i uppdrag att ställa samman kostnaderna och göra en så exakt beräkning som möjligt av vad arenan kommer att kosta. Jag förväntar mig att få denna senast fredag och efter det kan jag uttala mig om hur vi ska gå vidare, säger Anders Rollings (S), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden.
Redan i slutet av november fick han besked om att budgeten inte skulle räcka, men avvikelsen beräknades inte överstiga 10%. Några veckor senare kom en mer allvarlig rapport.
– Då satte jag ner foten och gav i uppdrag att utreda vad som gått snett. I den politiska ledningsgruppen har vi nu diskuterat vilka alternativ som finns och att avbryta arenabygget känns inte aktuellt, däremot får vi se om det finns delar som vi kanske måste skjuta på. Allt beror på vilken nivå budgetavvikelsen stannar på, säger Rollings.
Enligt uppgifter till tidningen kan det handla om upp emot 4 Mkr.
– Jag vill helst inte kommentera några siffror, men det kommer att vara ett betydande belopp i det härandet, svarar han.
Kostnaderna som har skenat för arenabygget har en koppling till de omärkta brunnar och ledningar som har på- träffats under markarbetet. En stor yta med vattenmättad torv krävde också en större utgrävning. Att en bättre geoteknisk undersökning innan byggstart hade underlättat råder det inga tvivel om, men allt hade inte kunnat förutses.
– Nej, det är tyvärr fullt av överraskningar varje gång vi sätter spaden i jorden i Ale kommun. Därför borde vi kanske avsätta pengar i budgeten för oförutsedda ”överraskningar” vid byggnation, säger Anders Rollings.
Oppositionen med vice ordförande Stefan Ekwing (L) i spetsen är fundersamma kring mycket.
– När upptäckterna gjordes måste någon ha beslutat om att ändå fortsätta på löpande räkning. Vem har den makten? Som jag har förstått det kan det landa på 4,5 miljoner över budgeten. Det kan inte en enskild tjänsteman ta beslut om, säger han.
För Klas Arvidsson på Kultur och Fritid som trots överraskningarna i marken hoppades hålla budgeten är siffrorna ingen rolig läsning.
– Det här slog ner som en bomb i början av december, säger han.
Kultur- och fritidsnämnden har nu att bestämma om att stoppa bygget eller att äska mer pengar hos kommunfullmäktige. Frågan är hur mycket?