ALE. Kommunala Pensionärsrådet (KPR) tar sommarledighet med en positiv känsla. Man firar beslutet att seniorkortet till alla över 70 år kommer gälla dygnet runt.
– KPR är inte på något sätt tandlösa utan har mer inflytande än någonsin, konstaterar ordförande Hans Hellman.
KPR, som organisatoriskt är knutet till kommunstyrelsen, består av totalt tolv ledamöter från sex olika pensionärsföreningar i Ale. Uppgiften för rådet är att driva äldrefrågor gentemot politiken.
– Jag har aldrig upplevt ett bättre samarbete inom KPR än vad som nu är fallet. Vi jobbar jättebra ihop. Det innebär också att vi har fått ett förtroende och en respekt hos den politiska ledningen, de lyssnar på våra argument, säger Helen Johansson, vice ordförande, och fortsätter:
– Att vårt opinionsarbete lönar sig visar inte minst frågan om seniorkortet. Det fanns ett förslag om att höja åldern till 75 år och att kortet bara skulle gälla under lågtrafik. I vår väl genomarbetade remiss lyfte vi fram en rad bra argument om att åldersvillkoret borde vara 70 år och att kortet skulle få gälla dygnet runt. Så blev det!
Allvarliga uppdrag
KPR, som representerar cirka 6000 pensionärer i kommunen, tar sitt uppdrag på fullaste allvar. Det finns ständigt nya frågor som dyker upp och ärenden att sätta sig in i.
– Men nu tar vi lite sommarlov, det tycker vi faktiskt att vi är värda. Höstens stora begivenhet blir det politikermöte som ska äga rum i Medborgarhuset, Alafors, den 25 september, berättar Daniel Höglund.
– En inbjudan har gått ut till samtliga partier i kommunfullmäktige, som får närvara med varsin representant, säger Höglund.
Mötet är offentligt vilket innebär att allmänheten välkomnas som åhörare. På agendan står äldrefrågor i stort och smått.
– Det ligger i KPR:s intresse att ta pulsen på våra lokala politiker, säger Hans Hellman.
Vilka frågor är annars aktuella inom KPR?
– På sikt hoppas vi få klart med Odalvägen i Skepplanda som trygghetsboende. Vidare finns ett beslut om att bygga ett särskilt boende vid Jennylund i Bohus. Den demografiska utvecklingen i Ale innebär att politiken redan nu bör fundera på var nästa boende ska ligga. Vi anser att kommunen måste jobba mer långsiktigt i denna viktiga fråga. Vi anser inte att äldreboenden har haft samma prioritet som förskolor och LSS-boenden, säger Hans Hellman.
Tyrone Hansson (FIA) är ordförande i Socialnämnden och uppskattar den dialog som finns med KPR.
– Det är hur bra som helst. KPR är en naturlig samarbetspartner. Det är ibland lätt att säga: ”Så här vill vi pensionärer ha det”. Jag tycker att KPR:s ledamöter har tagit ett kliv till och blivit duktiga på att veta hur verksamheterna fungerar. Utifrån den kunskapen fungerar rådet som ett bra bollplank. Det är till gagn för Ales äldre, säger Tyrone.
Under hösten kommer det också att ske ett omtag med kommunens äldreplan. Även här krokar nämnden arm med KPR.
– Arbetet sjösattes 2019, men har tappat fart. Nu står vi inför nya utmaningar och för att få fram bra svar måste det ske ett omtag med detsamma, avslutar Tyrone Hansson.