Bengt Johansson har varit företagare i 50 år och har upplevt många kriser, men menar att det bara handlar om att ha is i magen samt att hålla nere de fasta kostnaderna.
Bild: Jessica Lindén.
Bengt Johansson har varit företagare i 50 år och har upplevt många kriser, men menar att det bara handlar om att ha is i magen samt att hålla nere de fasta kostnaderna. Bild: Jessica Lindén.

”Kriser kommer och går”

ALVHEM. Kriser kommer och går konstaterar Bengt Johansson som nybliven 80-årsjubilar.
Han om någon vet efter 50 år som företagare.
– På något sätt har det alltid gått att göra affärer. Jag har sålt husvagnar när räntan har varit över 20%. Det brukar lösa sig om man har lite is i magen, säger han.

Näringslivet skakas av inflation, höjda räntor och höga energipriser. För en del företagare är detta den första riktiga ekonomiska krisen som står för dörren. Det talas om en stundande lågkonjunktur med mindre byggnation och en osäker arbetsmarknad. Bengt Johansson registrerade sin första firma 1972. Bengt Johanssons Bilverkstad AB skulle några år senare bli mer känd som återförsäljare av husvagnar. 

– Det var mitt stora personliga intresse. Jag har alltid gillat campinglivet. Det är en rolig bransch och utvecklingen har varit fantastisk. Det är kul att blicka tillbaka. Vi sålde Cabby och en ny fin vagn kunde kosta 35-40 000 kronor i slutet på 70-talet. Motsvarande vagn idag kostar en halv miljon, berättar Bengt.

Idag är Bengts Husvagnar i Alvhem en institution och kunderna kommer från i princip hela landet. Idag är företaget återförsäljare för Hobbys husvagnar och säljer även nya husbilar från Elnagh och Malibu. Dyra kapitalvaror som naturligtvis kräver en stabil finansiering. 

Vad händer då när räntan sticker?

– Det blir så klart en dyrare kostnad, men jag har sålt husvagnar när räntan har varit över 20%. Det brukar lösa sig om man har lite is i magen. När räntan låg på 2,95% var det fler som kunde köpa, men samtidigt har nya husvagnar och husbilar blivit betydligt dyrare. Nu gäller det också att kunna erbjuda begagnat om det blir lite sämre tider. Min erfarenhet är att det alltid går att göra affärer, oavsett konjunktur. Det är däremot lättare om du har lite pengar från början. Man behöver ha pengar för att tjäna pengar, åtminstone i den här branschen, säger Bengt.

Av alla kriser nämner han fastighetskrisen i början på 1990-talet som den tuffaste. Året innan den ekonomiska kollapsen hade Bengt fått klartecken från banken att bygga en ny hall i Alvhem. När bygget väl var klart kom räntechocken och marknaden tvärdog.

– Vi hade övertygat banken om en stabil utveckling i branschen och hoppades med vår satsning på ny hall att nå en omsättning på 15 miljoner 1992. Det blev 5 miljoner. Då var det tuffa tider och vi insåg att det här kanske går åt… Vi kände att det var nödvändigt att ha ett ben till att stå på och därför köpte vi ett gatukök i Uddevalla som frugan, Birigit, fick ta hand om. Mat måste ju alla köpa. Det var ett lyckat drag i väntan på att marknaden skulle återhämta sig, minns Bengt.

Annars har lågkonjunkturerna under de senaste 50 åren inte plågat honom något nämnvärt. Hemligheten har varit att hålla koll på de fasta kostnaderna. När pandemin slog till vintern 2020 var det däremot mentalt jobbigt.

– Det var något helt nytt och Inget som vi hade någon erfarenhet av. Det pratades plötsligt om att stänga ner hela samhället och då kändes det jobbigt att ha en hall full med nya husbilar och husvagnar. Det tog någon månad sedan började folk prata om hemester och pandemin gjorde snarare att campinglivet fick ny fart. Vi har haft tre fantastiska år med rekord på rekord, säger Bengt.

Nyss 80 fyllda pratar han ingenting om att pensionera sig.

– Jag funderar kanske på att vara lite mer ledig, men det har jag tänkt många gånger, säger han och ler.

Pandemin förde också med sig en ny tradition. När Elmiamässan tvingades ställa in bjöd Bengts Husvagnar in till en egen höstfest. Till helgen är det dags igen och för tredje året serveras det gulaschsoppa till besökarna i Alvhems husvagns-Mecka.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…