SKEPPLANDA. Det lokala föreningslivet kan få hjälp med arkivering. Ale kommun är med och stödjer driften av Föreningsarkivet i sydvästra Götaland.
– Man kan börja med en typ av handlingar, det är bättre att göra något än inget, säger kultursamordnare Andreas Antelid.
Förra året bifölls en motion i fullmäktige om att kultur- och fritid ska verka för att föreningarna kvalitetssäkrar sin förvaring genom att deponera värdefullt material i Föreningsarkivet.
– De föreningar som är intresserade av att göra detta får gärna ta kontakt med mig. Vi bistår bland annat med arkivboxar, säger Andreas Antelid.
Skepplanda BTK är en av Ales föreningar som tagit ett samlat grepp om sitt arkivmaterial – årsmötesprotokoll, årsberättelser och styrelseprotokoll från bildandet 1948 och framåt.
– Det är en årsberättelse från 1966 och några styrelseprotokoll från perioden 2010-13 som vi inte har funnit, i övrigt har vi kunnat lokalisera allt, förklarar ordförande Gerhard Sager.
Det var i samband med Arkivens dag i Ale Kulturrum på hösten 2022 som SBTK fick idén till att dra igång arbetet.
– Det sammanföll väldigt väl med klubbens 75-årsjubileum 2023 då vi letade i arkivet efter minnesvärda händelser att kunna presentera i en utställning för våra medlemmar, förklarar hedersmedlem Mikael Olsson.
Har det varit en arbetsam process?
– Snarare rolig! Självklart är det lite tidsödande, men det beror på att man lätt fastnar i gamla beslut och vill läsa mer om historien. Det har varit väldigt givande, säger Mikael Olsson.
– Vi hittade två intressanta dokument som vi nu har ramat in. Det ena var när vi kom med i Riksidrottsförbundet 1952 och det andra när vi blev medlemmar i Svenska Fotbollförbundet 1959, berättar Gerhard Sager.
Nu har allt pappersmaterial packats ner i arkivboxar som ska transporteras till Föreningsarkivet i Mölndal.
– Dokumenten skyddas därmed mot brand, stöld, ohyra, variationer i temperatur och luftfuktighet med mera. Varje enskild förening kan säkerställa att deras del av vår kommuns historia bevaras. Föreningarnas material har ett framtida värde och blir åtkomligt för forskning via Riksarkivets Nationella ArkivDatabas (NAD), säger bygdeforskare Bo Björklund som varit Skepplanda BTK behjälplig i deras arbete.
– Tänk alla föreningar som av olika skäl upphör med sin verksamhet. Finns inte historien nedtecknad så kan inte eftervärlden ta del av den. Det är synd, säger Bo Björklund.
Ett avslutande råd till de föreningar som vill, men som ännu inte kommit igång med sin arkivering?
– Gör det inte så komplicerat. Börja med en typ av handlingar och ta det vidare därifrån. Det bästa är att bilda en grupp i föreningen och dessa kommer snart upptäcka glädjen i processen, avslutar Andreas Antelid.