Stängda kyrkor öppnar igen

TEXT: Per-Anders Klöversjö
3 mars 2023 kl. 14:38

För att begränsa elförbrukningen begränsade Starrkärr-Kilanda församling verksamheterna i samtliga lokaler med direktverkande el. Nu när våren nalkas återgår allt till det normala.
– Det betyder att vi öppnar Älvängens kyrka till helgen och Kilanda kyrka nästa helg, vilket känns fantastiskt skönt, säger kyrkorådets ordförande, Eva Lans Samuelsson.

Älvängens kyrka och Kilanda kyrka har varit stängda bortsett jul, planerade dop, vigslar och begravningar under tre månader. Genom att sänka temperaturen till 12 grader i alla församlingens lokaler med direktverkande el har elförbrukningen för två normalstora villor sparats in.

– Vi kommer att utvärdera hur dessa tre månader har påverkat verksamheten, men min spontana känsla är att det har gått väldigt bra. Dessutom var det vår plikt att bidra till en minskad elförbrukningen när hela landet utmanades, säger Eva Lans Samuelsson.

Det betyder att den öppna förskolan, gudstjänster och andra sociala aktiviteter som har flyttats till andra lokaler nu kan återvända.

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se