STARRKÄRR. Nästa år är det val till riksdagen.
Fast redan om en månad är det kyrkoval.
Söndagen den 17 september avgörs det vem som ska fatta besluten i församlingar, samfälligheter, stift och kyrkomöte.
I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september.
– I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet på den nationella nivån, förklarar Eva Karlsson, valnämnden i Skepplanda pastorat.
Mer än fem och en halv miljoner människor kommer att ha möjlighet att rösta. I kyrkovalet 2013 var det emellertid bara 700 000 som röstade. Rösträttsåldern är 16 år.
– I kyrkovalet har Svenska Kyrkans medlemmar möjlighet att rösta på de grupper och personer som skall besluta om frågor som påverkar kyrkans verksamhet och framtid, säger Eva Lans Samuelsson, valnämnden i Starrkärr-Kilanda församling.
De röstberättigade får sitt röstkort i slutet av den här månaden. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal som vederbörande ska rösta i och vilka val som han eller hon har rätt att rösta till.
– På röstkortet finns också information om vilken röstningslokal du kan förtidsrösta i, som ligger inom den personens valområde. Det går att förtidsrösta från och med den 4 september, säger Eva Lans Samuelsson.
Vad krävs för att få upp valdeltagandet?
– Mycket tror jag handlar om information, att vara ute bland folk och upplysa människor om att de inte själva behöver vara engagerade inom Svenska Kyrkan för att få rösta. Alla medlemmar har nu möjlighet att påverka i vilken riktning kyrkan ska utvecklas, vilken verksamhet som ska drivas och vilka som ska bestämma, avslutar Linda Nordholm, valnämnden i Nödinge församling.
FOTNOT. En separat bilaga med information om det kommande kyrkovalet kommer i Alekuriren vecka 36.
Val till kyrkofullmäktige – ditt lokala val
Du väljer till kyrkofullmäktige i din församling eller, om din församling samverkar med andra församlingar i ditt pastorat.
Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet för barn och unga som ska finnas i församlingen, eller hur kör- och konsertverksamheten ska se ut.
Val till stiftet – regionalt
Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. De kan till exempel bidra med kunskap i kyrkoantikvariska frågor, när en kyrka inom stiftet behöver renoveras.
Val till kyrkomötet – nationellt
Kyrkomötet är Svenska kyrkan högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Kyrkomötet behandlar också frågor om hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan och vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.