ALAFORS. 2021 antogs ett digert landsbygdsprogram av Ale kommunfullmäktige. Fyra år senare avskaffas detsamma.
– Det saknar både syfte och strategier, säger Alesamverkans talesperson, Robert Jansson (SD).
Beslutet på måndagens kommunfullmäktige vållade viss debatt. Landsbygdsprogrammet som antogs i november 2021 var framtaget i dialog med boende, föreningsliv och näringsliv. Syftet skulle enligt programmet vara att bevaka förutsättningarna att bo och verka på landsbygden. Vart fjärde år behöver programmet ses över och då valde Alesamverkan istället att upphäva programmet.
– Vi behöver hålla nere antalet styrdokument. Det blir annars en onödigt tung administrativ börda, eftersom dessa behöver uppdateras. I vår översyn har vi kommit fram till att landsbygdsprogrammet inte är relevant. Det tillför inget. Allt som står där finns redan med i vår översiktsplan som vi enligt lag måste uppdatera regelbundet. Landsbygdsprogrammet saknar också strategier för att nå önskade mål. Dessa riktlinjer finns däremot i översiktsplanen, motiverar Robert Jansson beslutet.
Dan Sandros (C) tycker det är en märklig omsvängning, då programmet antogs samtidigt som den gällande översiktsplanen.
– Då var vi eniga om att det behövdes en samlad syn på landsbygden och jag tycker det är tråkigt att fokuset minskar när intresset för att bo på landet ökar. Programmet borde istället utvecklas och konkretiseras, sa han i fullmäktigedebatten.
Samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande, Johan Nordin (S), var även han bedrövad över beslutet.
– Det finns ett värde för fullmäktige att ha ett dokument som pekar ut en riktning framåt för landsbygden.
Robert Jansson betonade efter debatten i fullmäktige att Alesamverkan inte har för avsikt att glömma landsbygden.
– Vår inställning till att göra det enklare att bo på landet har inte förändrats. Vi tänker fortsätta att driva på Västtrafik för en bra kollektivtrafik, bibehålla en hög service och till exempel göra det enklare att söka bygglov. Antalet dokument i hyllan behöver vi dock alltid se över.