Totalt sett har väntetiden på ambulans ökat i 240 av de 263 kommuner som använder sig av SOS Alarm.
Totalt sett har väntetiden på ambulans ökat i 240 av de 263 kommuner som använder sig av SOS Alarm.

Längre väntan på ambulans vid hjärtstopp i Ale

ALE/LILLA EDET. Väntetiden för ambulans har ökat med mer än två minuter i Sverige under de senaste tio åren och är nu knappt 18 minuter i snitt. Men utvecklingen av nya akutinsatser ger hopp om livet för de omkring 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Den genomsnittliga väntetiden i Ale har ökat under senaste tioårsperioden, men utvecklingen är den motsatta i Lilla Edet.

Sett till hela landet var väntetiden på ambulans knappt 18 minuter 2021 vid så kallade prioritet 1-larm, där hjärtstopp ingår. Det är 2,5 minuters ökning sedan 2011 och innebär en genomsnittlig ökning med 15 sekunder per år under den senaste tioårsperioden. Väntetiden har till exempel ökat i storstadskommuner som Stockholm, Malmö och Göteborg medan Lessebo, Älvdalen och Bromölla är de tre kommuner där väntetiden årligen minskat mest under den senaste tioårsperioden. Totalt sett har väntetiden på ambulans ökat i 240 av de 263 kommuner som använder sig av SOS Alarm. Det visar en kartläggning av Hjärt-Lungfonden, baserad på statistik från SOS Alarm.

Ambulansens responstid 2021 i Ale var 17,7 minuter vilket innebär en genomsnittlig förändring under den senaste tioårsperioden med nästan 11 sekunder. Motsvarande siffror för Lilla Edet visar däremot på en positiv utveckling. Väntetiden har minskat med 21,9 sekunder till 20,8 minuter. 

– Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp otroligt viktigt, några få minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Tack vare forskningen finns numera flera andra akutinsatser som kan vara livsavgörande när ambulansen tyvärr dröjer länge, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärtstartare finns i dag i många offentliga miljöer och på många arbetsplatser. De är utformade så att alla ska kunna använda dem, oavsett om man kan hjärt-lungräddning eller ej. Ett aktuellt forskningsprojekt har visat att man genom att placera ut drönartransporterade hjärtstartare på nyckelplatser i Sverige skulle kunna nå 80 procent av dem som drabbas av hjärtstopp inom 8 minuter från det att larmet inkommit. Något som skulle innebära ett effektivt komplement till ambulanser.

– Plötsligt hjärtstopp kan inträffa i alla åldrar och är en av de vanligaste dödsorsakerna. Eftersom varje minut räknas är snabb ambulansutryckning en viktig del av räddningen. Men minst lika viktigt är att vi alla agerar när någon drabbas. Larma 112 snabbt, utför hjärt-lungräddning och tveka inte att använda hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung.

Hjärt-Lungfonden finansierar ett flertal forskningsprojekt som syftar till att effektivisera alla länkar i vårdkedjan vid plötsligt hjärtstopp – från det att hjärtstoppet upptäcks till dess att livräddande insatser och efterföljande vård sätts in. Tidigare har forskningen bland annat resulterat i hjärtstartaren, som årligen räddar tusentals liv världen över. 

Källa: SOS Alarm. Uppgifter om väntetid (responstid) saknas för 27 kommuner, som därför inte finns med i kartläggningen. Med responstid avses tiden från det att larmcentralen får larmet till dess att räddningstjänsten anländer till skadeplatsen. Observera att endast larm med prioritet 1 tagits med.

Mer från allmänt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…