NÖDINGE. Linda Magnusson från Nödinge har chansen att bli ”Årets konditor”.
Finalen avgörs 12-13 oktober i samband med Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.
– Det blir sjukt nervöst, säger Linda till lokaltidningen.
Tävlingen är de svenska mästerskapen för professionella konditorer. Årets tema är natur, som ska inspirera finalisterna i de tre delmomenten – en tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four och ett hemligt bakverk. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury.
– Jag skickade in ett recept och en bild på en tårta och fick veta i slutet av maj att jag antagits som en av fem finalister. Den 1 juni var vi i Stockholm för fotografering och en första pressrelease gick ut, berättar Linda.
Hur reagerade du över finalplatsen?
– Det var med skräckblandad förtjusning, skitglad och nervös på samma gång. Övriga deltagare vet jag är riktigt grymma.
Hur förbereder du dig inför finalen?
– Det har varit mycket träning. Jag har haft hjälp av personer som har fått smaka av och sedan kommit med tips och råd. Jag har testat dekorer och tidstränat. För varje minut du drar över i momenten blir det minuspoäng. Allt ska klaffa när det väl gäller och du får inte glömma något.