ALE/LILLA EDET. I Ale kommun minskade antalet anmälda brott under 2022, samtidigt låg anmälningarna i Lilla Edet kvar på samma nivå som föregående år.
Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört med året innan. Sammanlagt anmäldes 1,44 miljoner brott, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet: Brå. Enligt samma statistik anmäldes 2 450 brott i Ale, en minskning med cirka tio procent jämfört med 2021, samtidigt som det i Lilla Edet anmäldes 1 337 brott – en minimal ökning jämfört med året innan.
– Vi tittar på statistiken och det är utifrån den som vi kan utläsa vilka delar som vi behöver lägga mer resurser på och vilka områden som vi kan känna att vi nått en viss framgång inom, säger Jessica Ask, kommunpolis Ale.
Däremot ökade anmälningarna gällande bedrägeribrott i Ale under 2022. Sammanlagt gjordes 335 anmälningar, en ökning med 16,4 procent jämfört med 2021. Det skiljer sig från riket som helhet där bedrägeribrotten låg kvar på samma nivå.
– Bedrägerier genom social manipulation har ökat, medan andra typer av bedrägerier har minskat. Bedrägeri genom social manipulation är en typ av bedrägeri där någon tar kontakt med en person och förmår den, genom att utnyttja en förtroenderelation, att göra något som syftar till att ge gärningspersonen ekonomisk vinning, säger Stina Söderman, statistiker på Brå i ett pressmeddelande.
I både Ale och Lilla Edet har anmälningarna gällande skadegörelsebrott blivit färre.
– Skadegörelsen i kommunen har generellt minskat, cirka 150 fall i fjol jämfört med cirka 200 under 2021, säger Victor Prästbacka kommunpolis Lilla Edet och fortsätter:
– Polisen har under året haft ökad närvaro på bland annat Fuxernaområdet och biblioteket. Närvaron och lagförda individer har bidragit till en minskad skadegörelse framförallt på Fuxernaområdet där det är tre anmälda skadegörelsebrott 2022 jämfört med 15 året innan.
I Ale har polisen i enlighet med medborgarlöftet arbetat aktivt för att motverka trafikbrott och narkotikabrott.
– Det är upptäcktsbrott. Ju mer resurser vi lägger där, ju högre statistik får vi. Vår förhoppning är att hela tiden minska mörkertalet. Där tror jag exempelvis inte att vi är idag gällande bedrägerier. Det är en sak i att nationellt försöka utveckla en sida där man kan anmäla brott på nätet till exempel. Det ska vara enkelt att anmäla brott som man utsatts för, säger Jessica Ask.
Tillgreppsbrott
Bedräger
Trafikbrott