HÖNEBÄCK. Det var en gång en vedbod, som renoverades till ett garage för att nu har förvandlats till ett musteri.
Bland äpplen och päron hittar vi Erik Kolthoff.
– Att göra must är verkligen ett hantverk rakt igenom.
Eriks farfar var disponent och bryggmästare i Värmland och pappan tillbringade större delen av sitt yrkesverksamma liv på Pripps.
– I släkten har verksamhet inom dryckesframställning funnits sedan 1850-talet. Känslan för den här typen av näring finns onekligen i blodet, säger Erik Kolthoff som registrerade Lödöse Musteri i augusti förra året.
– Då hade jag funderat och planerat i två års tid. Saken var den att jag hade lessnat på mitt tidigare jobb och ville göra något annat.
Första tillfället att erbjuda färdig must blev i samband med Jul i byn och Erik fanns även representerad i Haga. Det blev en smaksuccé! Coronapandemin innebär dock att vårens marknader lagts på is varför försäljningen istället koncentreras till olika återförsäljare.
– Mina produkter finns på Gröna Myran och museet i Lödöse, Bergendahls i Älvängen, Älvängens Ost & Mejeri samt några butiker inne i Göteborg, säger Erik Kolthoff.
– Så småningom ska jag komma igång med gårdsförsäljning. Det sker till viss del redan nu, kunder som hör av sig och vill köpa direkt av mig. Jag är också aktiv inom olika REKO-ringar, bland annat i Ale.
Lödöse Musteri erbjuder i dagsläget tre olika sorters must till försäljning – Äppelmust, Päppelmust och Praktmust. Drycken buteljeras i 70- och 33-centilitersflaskor, men finns även i box om tre liter.
– Jag har dessutom fått tillstånd att göra en så kallad provbatch av chutney. I framtiden avser jag också att komma igång med ciderproduktion.
Äpplen och päron till nuvarande produktion köper Erik Kolthoff in av en grossist. Till hösten är tanken att kunderna ska kunna musta sina egna äpplen.
– Vi håller tummarna för en riktigt bra äppelsäsong. Frosten och blomningen ihop med pollinerarna avgör hur riklig skörden blir.